Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning: METOCC 21:1

metoccutb

En stor del av METOCC har perioden 2-5 maj genomfört övningen METOCC 21:1. Övningen är en KFÖ (krigsförbandsövning) och syftar till att öva METOCC befattningshavare i respektive krigsuppgift, öva ledning inom krigsförbandet, pröva reservrutiner och ny metodik, öva hantering av friktioner samt kanske viktigast av allt att öva och utveckla vår MME (Meteorologisk Mobil Enhet). Övningen bedrevs i huvudsak från tidig morgon till sen kväll i Enköping och dess närområde och totalt deltog ca 25 personer.

MME som beroende på uppgift kan bemannas med 1-4 personer har som huvuduppgift att vara METOCC förlängda arm ute i verksamheten för att t ex kunna observera aktuellt väder och/eller stödja annan militär enhet med väderunderlag. Under övningen var MME på plats i Skogstibble under ca 1 dygn. Därifrån delgav de väderbriefing till bland annat en polishelikopter som kom på besök en av dagarna.

Under övningen övades också omgruppering av delar av krigsförbandet till annan plats. Trots liten förberedelsetid gick omgrupperingen smidigt och friktionsfritt.

Det som skiljer en KFÖ från deltagande i andra övningar så som LFÖ, AURORA och andra försvarsmaktsgemensamma övningar, är att vi förutom den skarpa verksamheten som fortlöper precis som vanligt, har en spelledning som förser de övade med inspel. Inspelen är framtagna för att utveckla vår verksamhet samtidigt som de simulerar den varierande arbetsbelastningen som normalt uppstår i samband med övning eller skarp verksamhet.

Vi har bland annat fått öva på att använda RAKEL (radiosystem) under olika scenarier, ta fram väderunderlag under stor tidspress, använda reservrutiner, öva brandutrymning samt ta över uppgifter från de lokala väderenheterna.

Vi har även lagt mycket resurser på övningen SYDFRONT och haft daglig kommunikation med Mali rörande kraftiga stoftmoln som påverkar deras verksamhet.

//Övningsgänget METOCC

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.