På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

VÄLKOMNA NYA METEOROLOGASPIRANTER!

metoccutb

Den här veckan börjar våra nya meteorologaspiranter på universitetet där de under de kommande åren kommer läsa matematik, fysik och meteorologi för att utbilda sig till att bli meteorologer.

Därför passade vi på att bjuda in dem till oss på METOCC förra veckan för att ge dem en introduktion till yrket försvarsmeteorolog samt för att lära känna varandra lite bättre.

Här på METOCC fick de även träffa våra andra meteorologaspiranter som kommit en bit på väg med sin meteorologutbildning och en som är färdig meteorolog, som genomfört militär grundutbildning under våren, och nu påbörjar sin särskilda officersutbildning på Militärhögskolan Karlberg.

Under veckan har aspiranterna bland annat fått en inblick i hur det är att jobba som försvarsmeteorolog och fått lära känna oss som jobbar med rekrytering och utbildning på METOCC.

Vi har bl.a. genomfört fys-tester, pratat meteorologi och besökt vår produktionsavdelning där METOCC, tillsammans med väderavdelningarna på förband, förser hela Försvarsmakten med väderprognoser av olika slag. Under onsdagen passade vi på att njuta av det fina vädret med lunch och teambuildingövningar ute i parken.

Förhandsgranskning av bildFörhandsgranskning av bildFörhandsgranskning av bild

Utbildningen till att bli försvarsmeteorolog tar ca 5 år beroende på vad du har för tidigare erfarenhet.

Efter genomförd värnplikt eller militär grundutbildning kan du bli anställd som meteorologaspirant. Det är en soldatanställning (GSS/K) med arbetsuppgift att läsa till att bli meteorolog på universitet. På somrarna när det är uppehåll i studierna på universitetet genomförs praktisk meteorologiutbildning och praktik på METOCC eller på en flygflottilj. När de är klara med sin meteorologiutbildning (3,5-4 år) genomförs sedan en särskild officersutbildning på knappt ett år där du läser befälskurser på Militärhögskolan Karlberg tillsammans med Officersprogrammet för att bli officer.

Är du intresserad av att bli försvarsmeteorolog och bli anställd som soldat/meteorologaspirant under utbildningen så kan du skicka in en intresseanmälan via denna länk:

Intresseanmälan för att göra tester mot Försvarsmeteorolog – Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Vi söker dig som vill bli officer och jobba i Försvarsmakten och som har ett intresse för matematik, fysik och meteorologi.

Håll även utkik efter höstens anställningsannons för Utbildning till att bli försvarsmeteorolog med kursstart hösten 2024 som kommer ut på lediga jobb i Försvarsmakten i september.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.