På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utnämning Försvarsmeteorologer 2023

metoccutb

Idag utnämndes 2023-års meteorologaspiranter till Försvarsmeteorologer. Detta i högtidliga former på METOCC, Ledningsregementet i Enköping. Det inleddes med att respektive aspirant presenterade sina erfarenheter av utbildningsgången och vägen hit. Därefter några väl valda ord av Vädertjänstchefen, följt av själva ceremonin och gemensam lunch i matsalen. Dagen avslutades med den så viktiga fotograferingen.

Vägen hit har varit lång, men har ändå upplevts som kort. Avslutad civil masterexamen i meteorologi på Stockholm respektive Uppsala Universitet följdes av en grundläggande militärutbildning under 2020/2021. Här introducerades vi för Försvarsmakten och fick viktiga kunskaper i hur man verkar som soldat och gruppchef. Långt ifrån den typen av verksamhet vi kommer att syssla med framöver, men alla instämmer ändå i att vi bara har positiva minnen och nyttiga erfarenheter från den tiden.

Efter det påbörjades officersstudier på Militärhögskolan Karlberg med fänriksexamen under sommaren 2022. Här skolades vi in som officerare i Flygvapnet genom kurser i militärteknik, taktik och strategi.

Vi har kontinuerligt återvänt till METOCC för att genomföra kurser i praktisk meteorologi. Många prognoskartor har ritats och jämförts med varandra där vi alla tre enats om att den egna väderprognosen varit den bästa… Detta har varvats med praktik på flottilj där vi har fått lära oss mer om den framtida verksamheten och arbetsplatsen.

Genom hela utbildningsgången har vi fått möjligheten att träffa kollegor i Försvarsmakten inom alla försvarsgrenar och vi ser fram emot att fortsätta samarbetet när vi nu påbörjar våra karriärer ute på respektive flygflottilj; F21, Hkpflj och F7. Stort tack till alla som medverkat under vår utbildningsgång! Allt ifrån meteorologer, väderobservatörer, lärare, kurskamrater, stridsparskamrater och inte minst hela utbildningsavdelningen på METOCC!

Är du minsta intresserad av att dagligen tillämpa teoretiska kunskaper om atmosfären och hur vädret påverkar Försvarsmaktens skarpa verksamhet, samt att fatta avgörande beslut, rekommenderar vi att även du söker till Försvarsmeteorolog!

/Försvarsmeteorolog Tobias

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

1 kommentar

  • 15 februari 2023 16:59

    Fidhvcaudggjlkkf,dilp

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.