På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utbildning för Sjöstridsskolans kadetter i meteorologi och oceanografi

metoccutb

På Sjöstridsskolan i Karlskrona är det just nu febril aktivitet för både lärare och elever då den tre veckor långa utbildningen i meteorologi och oceanografi är i full gång. Denna kurs hålls varje höst (och ibland även på våren) och avslutas med en omfattande tentamen i båda ämnena. Teori blandas med övningar och diskussioner för att belysa vädrets inverkan på marinens operationer. Även dagens väder följs upp, först som prognos under morgonen och därefter en utvärdering utomhus under eftermiddagen där elever och lärare observerar och diskuterar vädret (till exempel molnighet, vind, sikt och eventuell nederbörd). Det är en väldigt rolig kurs för oss lärare att hålla då eleverna alltid är lika engagerade och dessutom inom en snar framtid får komma ut till havs och praktisera sina nyvunna väderkunskaper.


Corioliseffekten som uppkommer på grund av jordens rotation undersöks noggrant av eleverna.

Tack för denna gång!
/ Lärarna på METOCC:s utbildningsavdelning genom Sofia

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.