På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bleke

metoccutb

En gång om året ska utrustning inventeras och vissa saker ska ha regelbundet underhåll. Det låter ju inte så spännande, men vi på F17 väder har även en lokal på Visby flygplats.

Häromdagen var vi således en meteorolog och en väderobservatör som klättrade in i baksätet på en fyrsitsig SK60. På så vis kunde vi klara av årets inventering och kontroll på en förmiddag, eftersom restiden kortades till en halvtimme åt varje håll.

Med bra väder på sträckan var det bara att njuta och när vi närmade oss Gotland började vi fundera på vad vi såg utanför kusten. Svaret: Bleke! När det varit lugnt väder en längre tid lägger sig havet och det kan bli områden där solen reflekteras på ett helt annat vis än på omkringliggande hav. Vid höga hastigheter kan det bli farligt att flyga lågt där det förekommer bleke eftersom det är svårt att visuellt göra en korrekt bedömning av höjd.


Bleke syns som en ljusare nyans på havet. Foto: Charlotte Boström, FM

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.