På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet som meteorologaspirant

forsvarsmeteorologerna

Hej, Anna heter jag och är anställd som meteorologaspirant på METOCC, Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum. Detta innebär att jag är anställd som soldat för att utbilda mig till meteorolog, och just nu läser jag fjärde terminen på kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik på Stockholms Universitet.

Foto: Privat

Jag kommer från att ha gjort värnplikten på Trängregementet i Skövde (numera T2) 2018-2019 och därefter ett drygt år som GSS/K på samma befattning. För mig kom det som ett naturligt val att söka till försvarsmeteorolog, jag trivdes bra inom Försvarsmakten med de varierande arbetsuppgifter det innebär och har alltid gillat matematik och fysik. Att därtill få chansen att läsa en universitetsutbildning som anställd med vidareutbildning hos Försvarsmakten under somrarna var för mig en fantastisk möjlighet. Hittills har jag bland annat fått uppleva en landning i sluttning med helikopter, soluppgång från flygledartornet med dimman dansande på landningsbanorna, regn så hårt att sikten var nere på ett par 100 m, sommarjobb i Ronneby, Linköping, Luleå och Enköping under en sommar m.m.

Foto: Privat

Livet som student är ju också en central del av livet som meteorologaspirant och för mig fylls dagarna just nu av matematik och fysik i stora mängder innan vi nästa termin börjar med kurserna i meteorologi. De första fyra terminerna läser vi meteorologstudenter tillsammans med kandidatprogrammen i fysik, sjukhusfysik och astronomi, och ja det är mycket matte och mycket fysik som behövs för att bli meteorolog, men man är alltid flera i båten och kan alltid hitta någon kompis att plugga med. Livet som student är dock inte bara studier utan det finns även ett aktivt studentliv där man bland annat träffar äldrekursare som gärna hjälper till när man kört fast, studenter från andra program så att man tvingas prata om något annat än skolarbete och riktigt bra vänner. Det finns möjlighet att vara med på så otroligt många aktiviteter inom allt från sport till musik till fest till brädspel, teater, debatt och mycket mer.

För mig innebär studentlivet att jag kan sätta mig på en studentpub och prata med vänner efter en lång dag av skolarbete, det är att fira en avklarad tenta med filmkväll och pizza, det är tävling i vem som bäst kan balansera på flytleksakerna i badhuset och såpafotboll på en av gräsmattorna utanför universitetet, det är balklännningar och studentoveraller och sena pluggkvällar tillsammans. Och samtidigt är det möjligheten för mig att fortsätta utveckla mig inom Försvarsmakten för att på bästa möjliga sätt kunna lösa de arbetsuppgifter jag kommer ställas inför.

Och trots många långa dagar med näsan i en bok, fylliga rapporter, svåra tentor och kluriga uppgifter så finns det ingen utbildning jag hellre skulle gjort.

Information om utbildningen till att bli försvarsmeteorolog.

Utbildningen till försvarsmeteorolog tar ca 1,5 – 5 år, tiden beror på din tidigare erfarenhet och utbildning. 4 år består av studier i matematik, fysik och meteorologi på universitet, för att få en examen som meteorolog. Därefter genomförs en särskild officersutbildning på Militärhögskolan Karlberg och METOCC på ca 1 år, för att bli officer. Har du inte genomfört militär grundutbildning/värnplikt behöver du även komplettera med det. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Mälardalsområdet. Praktik genomförs på helikopter- och flygflottiljerna.

Har du genomfört en militär grundutbildning/värnplikt kan du bli anställd som meteorologaspirant redan under universitetsstudierna.

Har du en kandidatexamen i meteorologi eller fysik (180hp) kan du blir anställd som meteorologaspirant och får då komplettera din civila utbildning med den militära utbildningen.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.