På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från Metodikkursen

metoccutb

– ”Meteorologen Enköping det är Greta”

– ”Hej, det är första division, vi kommer att skicka en rote JAS39 till Visby, hur ser vädret ut över Gotska sjön?”

– ”Enköping väder, Patrik här – jaha, ni ska understödja polisen med helikopter i Martin4, vad har ni för moln- och sikt-gränser då?”

– ”Fredag eftermiddag ser det ut att vara klart väder, svaga vindar och några plusgrader så ni kan absolut ha medaljceremonin utomhus Överste.”

Mitt under en haverisituation:

– ”Hej, det är mamma, skulle du komma hem till påsk?”

– ”Hallå, meteorologen! Kommer vi kunna öva bekämpning av markmål och luftmål i Vidsel nästa vecka?”

I slutskedet av utbildningen till försvarsmeteorolog genomförs metodikkursen på METOCC i Enköping. Efter cirka ett halvår med handledare på förband var det dags att sätta färdigheterna på prov. Kursen är upplagd som så att eleverna under två veckor arbetar med operativ flygvädertjänst på en fiktiv flygplats. Eleverna anpassar själva den arbetsstation de ska använda och testar systemens duglighet för att kunna genomföra det meteorologiska arbetet. Under realistiska förhållanden testar kursledningen aspiranternas arbetsmetodik med hjälp av olika inspel och scenarion. Samarbetet mellan meteorolog och observatör har också övats under övningen.

Ovan ser ni några smakprov på de inspel aspiranterna Greta och Patrik har haft under veckorna: allt ifrån markväder för medaljceremonier till ombasering och även ett haveri med ett stridsflyg där piloten fick skjuta ut sig.

Att hålla många bollar i luften och kunna prioritera och säkerställa att all verksamhet följs upp och tas hand om är av yttersta vikt för en försvarsmeteorolog. Patrik och Greta ser tillbaka på två tuffa och givande veckor med många intressanta lärdomar och diskussioner.

Nu väntar den efterlängtade utnämningen till Försvarsmeteorolog innan de beger sig ut på förband igen för att så småningom bli utcheckade för att kunna arbeta självständigt på hemmaförbanden Skaraborgs flygflottilj respektive Helikopterflottiljen.

Tack till alla handledare, observatörer och givare som har medverkat under kursen!

Arbetsplats under Metodikkursen för både meteorolog och väderobservatör 

Överlämning av verksamhet och väderläge mellan vakthavande meteorolog för morgonpasset och eftermiddagspasset

Många kluriga inspel med verksamhetsfrågor att besvara

Nyutnämnda försvarsmeteorologer!
Foto: Sofia Söderholm, FM

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.