Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten söker blivande Försvarsmeteorologer – Utbildningsstart 2022

forsvarsmeteorologerna

OM TJÄNSTEN

Är du intresserad av Försvarsmaktens verksamhet och naturvetenskap? Då ska du söka till försvarsmeteorolog!

Vi söker dig som genomför, har genomfört, eller vill genomföra militär grundutbildning/värnplikt, och som är intresserad av matematik, fysik och meteorologi.

Ansökningstester genomförs under hösten 2021 och våren 2022. De som blir antagna erbjuds anställning med lön under studietiden vilken påbörjas höstterminen 2022.

Befattningen erbjuder
Som färdig Försvarsmeteorolog har du både en civil universitetsutbildning som meteorolog samt är utbildad officer. Du erbjuds möjlighet till kompetensutveckling inom befattningen och en stor variation på arbetsuppgifter, både i kontorsmiljö samt i fält på övningar. Under utbildningstiden är du anställd som meteorologaspirant med lön.

Som anställd i Försvarsmakten erbjuds generösa möjligheter till fysisk träning på arbetstid.

Om enheten
Försvarsmaktens vädertjänst har som huvuduppgift att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Inom Försvarsmaktens vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi söker nu blivande försvarsmeteorologer som efter sin utbildning blir placerade på våra flygflottiljer som finns i Ronneby, Såtenäs och Luleå samt på helikopterflottiljen i Linköping.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Försvarsmeteorologen arbetar med att analysera väderdata från prognosmodeller, och därefter göra en bedömning på vädrets inverkan på den militära verksamheten. Prognoserna är anpassade efter enheternas behov och presenteras i bild, text och/eller muntligen. Uppföljning av prognosen är en viktig del av arbetet. Du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. Som nyexaminerad försvarsmeteorolog placeras du på någon av våra flygflottiljer runt om i landet. Du ansvarar för att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten. Du kommer även delta i övningar och arbeta nära användarna vilket medför goda kunskaper om Försvarsmaktens olika verksamheter.

Kvalifikationer

 • Behörighet till kandidatprogrammet i fysik med inriktning mot meteorologi på universitetet (grundläggande högskolebehörighet samt minst betyg E eller godkänd i Ma 4 alt Ma D, Fysik 2 alt fysik B, Kemi 1 alt Kemi A).
 • Förmåga att uttrycka dig väl, både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska.

Antagningstester

Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester:

 • Plikt- och prövningsverket Stockholm/Malmö (1 dag).
 • HR Centrum i Stockholm (2 dagar).
 • Vissa fysiska och medicinska krav måste också uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.

Meriterande

 • Genomförd grundläggande militär utbildning och/eller erfarenhet av Försvarsmakten.
 • Påbörjad eller genomförd utbildning till meteorolog på universitetet.
 • Universitetsstudier inom naturvetenskap, matematik och fysik.
 • B-körkort

Personliga egenskaper
För att trivas och passa på befattningen försvarsmeteorolog behöver du vara noggrann, ha förmåga att tillämpa såväl ett brett perspektiv som ett logiskt tänkande. Din förmåga att uttrycka dig – i både bild och tal – är god. Vidare fordras att du kan hantera stora mängder information och snabbt kan fatta genomtänkta och rationella beslut – även under hård press. Som person är du trygg i dig själv och öppen för återkoppling på utfört arbete. Du trivs med självständigt arbete samtidigt som du bidrar till den goda stämningen på arbetsplatsen.
Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrig information
Utbildningen till Försvarsmeteorolog tar ca 5 år (beroende på tidigare erfarenhet). 4 år är studier i matematik, fysik och meteorologi på Universitet och på METOCC (Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum) för att få en examen som meteorolog. Därefter genomförs en särskild officersutbildning på Militärhögskolan Karlberg och METOCC på ca 1 år, för att bli officer. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Mälardalsområdet. Praktik genomförs även på flygflottiljerna.

Anställningsform

 • Om du genomfört en militär grundutbildning: Anställning som soldat under universitetsstudierna.
 • Om du är utbildad meteorolog: Officersbefattning, tillsvidareanställning, med sex månaders provanställning.
 • Om du har 180 hp inom matematik och fysik görs en individuell bedömning om du kan tillgodogöra dig dina poäng för att påbörja meteorologistudierna.

Övrig information om anställningen
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Studieorten under universitetsutbildningen. Officersutbildningen genomförs på Karlberg i Stockholm. Del av utbildningen kommer även genomföras på METOCC i Enköping. Som färdigutbildad Försvarsmeteorolog placeras du vid någon av Försvarsmaktens flygflottiljer eller helikopterflottiljen. Tillträdesdatum: Hösten 2022 eller efter överenskommelse.

Du kan läsa mer om yrket på:

https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/officers-befattningar/forsvarsmeteorolog

eller här på bloggen.

För upplysningar om befattningen kontakta:
Linda Hildeberg Orr, Chef METOCC Utbildningsavdelning, tfn 0171-15 76 20, linda.hildeberg-orr@mil.se
Ylva Bjernhed, Rekryteringsofficer, tfn 0171-15 70 71, ylva.bjernhed@mil.se

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2021-10-31.

Du hittar annonsen här:

jobb.forsvarsmakten.se/sv/ledigajobb/26535/forsvarsmaktens-soker-blivande-forsvarsmeteorolo

 

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.