Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En händelserik start på det nya året

metocc

Under januari månad passerade flera snöfallsområden vårt land, och det är ju inte speciellt ovanligt mitt i vintern. Men i just det här fallet kom det väldigt mycket snö på kort tid på vissa platser. Samtidigt blåste det en hel del vilket skapade problem i trafiken med drivbildning. Och inte nog med detta så var det även kallare än vanligt på många håll. Vi har alltså fått känna på riktig vinter hittills i år, hur resten av vintern blir återstår att se.

Natten till den 12:e januari passerade ett kraftigt snöfall upp över Norrland och gav rejält med snö på många håll. Forse i Ångermanland till exempel fick hela 60 cm snö på ett dygn. Även under dagen den 12:e fortsatte snön att falla och nu i kombination med hård vind vilket gjorde att drivbildningen på vägarna var extra besvärlig. I Jämtland uppmättes stormstyrka i medelvinden och i kombination med intensivt snöande är det inte svårt att räkna ut att det skapade problem.

Och redan nio dagar senare, den 21:a, kom ett nytt lågtryck in över Sverige med kraftigt snöfall över Norrland. Snödjupet utökades därmed ytterligare. Kittelfjäll i Lappland hade nu hela 168 cm (!) snö. Rekord! I samband med detta snöfall registrerades även 18 blixtar längs Norrlandskusten, vilket är ovanligt för årstiden. Hundratals hushåll blev strömlösa och tåg ställdes in på vissa sträckor. Man rekommenderade folk att hålla sig hemma i största möjligaste mån.
Snöfallet drar sedan söderut och ger i försvagad form nu istället snöfall över södra Sverige. I norr växer en högtrycksrygg in och ger nu klart men extremt kallt väder. Nattavaara hade till exempel -39,7 grader den 14:e januari.

Även södra Sverige har fått snö i omgångar under januari, men här har det inte varit lika extremt som i norra Sverige. Och som vanligt är det stora variationer i vårt avlånga land, så trots ovanstående kalla och snörika januari i norr fanns det faktiskt platser som hade både högre temperatur och mindre nederbörd än normalt.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.