Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nu söker vi nya Försvarsmeteorologer

forsvarsmeteorologerna

Vill du bli Försvarsmeteorolog? Eller känner du någon som du tror skulle passa perfekt för tjänsten?

Då ska du läsa vidare.

Just nu söker vi nya Försvarsmeteorologer.

Fotograf METOCC/Försvarsmakten

Du behöver inte vara färdig meteorolog för att söka. Om du har genomfört en militär grundutbildning eller motsvarande, kan du erbjudas anställning under studierna.

Ansökan är öppen till och med 21-02-28 och ansökningstesterna genomförs under våren. Läs mer om testerna här på bloggen, under Rekrytering.

Försvarsmeteorolog är jobbet för dig som är naturvetenskapligt intresserad och samtidigt vill bidra till att lösa Försvarsmaktens uppgifter för en säkrare värld.
Att vara försvarsmeteorolog är ett spännande yrke där officersrollen och meteorologrollen kombineras för att på bästa sätt kunna stödja Försvarsmaktens behov om hur, var och när förband och förmågor kan verka.
Ditt jobb är att förstå Försvarsmaktens verksamhet och bidra med beslutsunderlag i form av bedömningar om vädrets inverkan på militära operationer.

METEOROLOG I FÖRSVARSMAKTEN

OM TJÄNSTEN

Befattningen erbjuder
Varierande arbetstider med möjlighet för medarbetaren

att själv till viss del påverka schemaläggningen, möjlighet till kompetensutveckling inom befattningen och en stor variation av arbetsuppgifter. Försvarsmeteorologen har både en universitetsutbildning som meteorolog och en anpassad militär högskoleutbildning som officer med taktisk/operativ inriktning på officersprogrammet. Under utbildningstiden har du som anställd lön.

Generösa möjligheter till fysisk träning på arbetstid.

Om enheten
Försvarsmaktens Vädertjänst har som huvuduppgift att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Inom Försvarsmaktens Vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi är ungefär lika många kvinnor som män. Vi söker nu försvarsmeteorologer till våra flygflottiljer. De finns i Ronneby, Linköping, Lidköping (Såtenäs) och Luleå.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Försvarsmeteorologen arbetar med att analysera väderdata från prognosmodeller, och därefter göra en bedömning på vädrets inverkan på den militära verksamheten. Prognoserna är anpassade efter enheternas behov och presenteras i bild, text och/eller muntligen. Uppföljning av prognosen är en viktig del av arbetet. Du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. Som nyexaminerad försvarsmeteorolog placeras du på någon av våra flygflottiljer runt om i landet. Du ansvarar för att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten.

Kvalifikationer
Du måste ha behörighet att söka kandidatprogrammet i fysik med inriktning på meteorologi på universitetet. Det krävs också att du har en förmåga att uttrycka dig väl, både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska.

Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester på Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet i Stockholm eller Malmö under en dag. Bedöms du lämplig kallas du till vidare tester på HR Centrum i Stockholm, under 2 dagar. Får du godkänt även på dessa tester kommer du kallas till ett slutligt test där specifika fysiska och medicinska krav måste uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.

Efter genomförda tester med godkänt resultat får du den utbildning du behöver för att kunna anställas som försvarsmeteorolog. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Mälardalsområdet.

Meriterande
Som försvarsmeteorolog har du både en universitetsexamen och en officersexamen. Därför är det meriterande om du redan påbörjat eller slutfört någon av de båda utbildningarna, exempelvis grundläggande militär utbildning/värnplikt eller utbildning till meteorolog. Även annan erfarenhet av Försvarsmakten eller universitetsstudier inom naturvetenskap, matematik och fysik är meriterande. Det är en fördel om du har B-körkort.

Personliga egenskaper
För att trivas och passa på befattningen försvarsmeteorolog behöver du vara noggrann, ha förmåga att tillämpa såväl ett brett perspektiv som ett logiskt tänkande. Din förmåga att uttrycka dig – i både bild och tal – är god. Vidare fordras att du kan hantera stora mängder information och snabbt kan fatta genomtänkta och rationella beslut – även under hård press.

Som person är du trygg i dig själv och öppen för återkoppling på utfört arbete. Du trivs med självständigt arbete samtidigt som du bidrar till den goda stämningen på arbetsplatsen.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se)

Övrigt
Anställningsform: Du kan bli anställd med lön redan innan du är färdigutbildad. Som civil meteorolog får du en officersbefattning med tillsvidareanställning, med sex månaders provanställning under tiden du genomför din militära utbildning. Har du 180 poäng inom matematik och fysik görs en individuell bedömning om du kan tillgodogöra dig dina poäng för att påbörja meteorologistudierna. Du blir då anställd med lön under resten av din kvarvarande utbildningstid. Har du genomfört en militär grundutbildning, blir du anställd som soldat under universitetsstudierna.

Sysselsättningsgrad: heltid
Arbetsort: Enköping under utbildning. Beroende på bakgrund, kan arbetsorten också bli där du studerar på universitet. Officersutbildningen genomförs på Karlberg, Stockholm.
Tillträdesdatum: Efter överenskommelse.

Du kan läsa mer om yrket här på bloggen och på Försvarsmaktens hemsida: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/officers-befattningar/forsvarsmeteorolog

För upplysningar om befattningen kontakta:
Elisabeth Danielson, Chef METOCC Utbildningsavdelning, tfn 0171-15 76 20. Mail: elisabeth.danielson@mil.se

Ylva Bjernhed, Rekryteringsofficer, tfn 0171-15 70 71. Mail: ylva.bjernhed@mil.se

Ansökan
För att komma till annonsen och ansökan klicka på länken nedan:

https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/ledigajobb/24010/meteorolog-i-forsvarsmakten

 

Välkommen med din ansökan senast 2021-02-28.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.