På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Väderskola: Kondensationsstrimmor (K-strimmor)

metocc

Bakom flygplan kan det ibland dyka upp strimmor som ser ut som moln och från marknivå syns det tydligast vid klart väder, när inga andra moln skymmer sikten.  Dessa strimmor kan till synes verka harmlösa men har faktiskt stor betydelse för den militära verksamheten och är därför viktig att prognosticera.


Bild: De smala banden på himlen är efterlevande K-strimmor med viss utbredning. Kamouflerar sig något med de andra molnen.

Vad är K-strimmor?

Flygmotorer släpper ut både vattenånga och avgaspartiklar. På hög höjd (oftast över 20 000 fot/6000 m) där luften är torr och kall finns förutsättningar för att kondensationsstrimmor bildas. När vattenångan släpps ut från flygmotorerna kyls den snabbt av i den kalla luften och tillsammans med avgaspartiklarna kan vattenångan kondenseras och bilda ispartiklar. När detta sker syns de på himlen som vita s.k. kondensationsstrimmor. Processen är densamma som när moln bildas och kondensationsstrimmor med stor utbredning klassificeras som höga moln (cirrus).

Huruvida kondensationstrimmor uppstår eller inte och hur mycket de breder ut sig beror på temperatur, relativ fuktighet samt lufttryck uppe på dessa höjder.  Vid normala tryckförhållanden bildas sällan K-strimmor när temperaturen på höjd är varmare än -35 °C. Vid kallare temperaturer finns risk för K-strimmor beroende på den relativa fuktigheten på höjd, dvs. om luften är torr eller fuktig. Generellt sett så gäller att ju torrare luft på höjd desto större risk för kondensationsstrimmor. Hur länge K-strimmor finns kvar i luften samt hur mycket de breder ut sig beror på isövermättnaden i omgivande luft.

Inom Vädertjänsten ingår det att kunna prognosticera risken för K-strimmor. Parametrar att ta hänsyn till är då fukt, temperatur och tryck på olika höjder samt hur dessa förändras över tid och rum.


Bild: Tydlig K-strimma som bildas direkt efter flygplanet.

/Henrik Enbäck
Försvarsmeteorolog Malmen

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

2 kommentarer

  • Mats Birgersson 2 maj 2023 07:23

    Hej Kondensstrimmorna kan bilda cirrusmoln men jag har sett bilder där kondensstrimman förvandlas till en ullig långt tjock molnformation mer likt ett stratuscumulus fast följer kondensstrimman utbredning, Mvh ;ats Birgersson

  • Mats Birgersson 2 maj 2023 07:30

    Hej Kondensstrimmorna kan bilda cirrusmoln men jag har sett bilder där kondensstrimman förvandlas till en ullig långt tjock molnformation mer likt ett stratuscumulus fast följer kondensstrimman utbredning, Går det att få ett svar på det.
    Mvh Mats Birgersson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.