Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Spännande väderläge: Stoftpartiklar från område runt Kaspiska havet

metocc

I början av månaden fick vi en spännande väderhändelse som kan ha gått många förbi. Under torsdagseftermiddagen den 1:a oktober låg det nämligen ett skikt med stoftpartiklar över Baltikum som med vinden färdades in mot svenskt luftrum. Stoftskiktet syntes tydligt på satellitbilden (det rosa/lila området nedan) och hade sitt ursprung i ett område runt Kaspiska havet. Det mest koncentrerade skiktet låg någonstans på 500-1000 meters höjd och färdades under fredagen över mellersta och norra Sverige. Samtidigt blev det under samma dag disig sikt på marknivå i delar av södra Sverige.

Förutom att partiklarna sänker siktvärdena så har de även en viss inverkan på exempelvis flygmotorer, varför dessa händelser är intressant att ha koll på inom flyget. Det är också ett fenomen som är relativt ovanligt vid våra breddgrader.

/Henrik Enbäck
Försvarsmeteorolog Malmen

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.