Flygvapenchefens nyhetsbrev, daterad 15 november 2019
I dag har Försvarsmakten lämnat in sin analys av Försvarsberedningens slutrapport ”Värnkraft” till regeringen.
Jag vill börja med att säga att de ekonomiska tillskotten är nödvändiga och välkomna. Samtidigt vill jag betona att det inlämnade underlaget är Försvarsmaktens råd till den politiska nivån.
Det man inte får glömma bort är att Försvarsmaktens väl genomarbetade svar, inklusive flygvapnets del, på försvarsberedningens rapport som bygger på analys av rapporten samt genomförda kostnadsberäkningar och realiserbarhetsanalyser är ett underlag för fortsatta politiska överväganden.
För flygvapnets del är detta positivt. Det viktigt att titta långsiktigt, flygvapnet kommer att behålla sin struktur för fortsatt tillväxt där vi stegvis bygger ett starkare och relevant flygvapen för framtiden i den kommande tioårsperioden. Där den största ökningen ligger i den bortre perioden.
Jag har i dag genomfört ett möte med förbandscheferna som har fått en djupare genomgång av flygvapnets del i Försvarsmaktens svar.
Tillväxt över tid – fyra steg
Grunden är beredskap och insats (luftoperativ förmåga)
1. Fullfölj nuvarande försvarsbeslut
2. Säkerställa utbildning och personalförsörjning, Ökad redundans och uthållighet, Ökad tillgänglighet på våra flygsystem
3. Tillförsel av ny materiel, system och förmågor
4. Tillväxt i volym och förband
Basen är vår personal. Där finns styrkan i flygvapnet. Det är personalen som kommer att hantera och operera våra system. Tillsammans kommer vi att klara utmaningarna och bygga ett starkare och relevant flygvapen för framtiden.
Försvarsmaktens råd ligger till grund för det fortsätta arbetet fram till försvarsbeslutet i december 2020.
Carl-Johan Edström
Flygvapenchef