På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kungliga Nordstjärneorden till generallöjtnant Kim Jäämeri

Louise Levin

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, Sveriges ambassadör Anders Ahnlid, generallöjtnant Kim Jäämeri och Sveriges försvarsattaché, överste Peter Stolt. Foto: Markus Karjalainen, Sveriges ambassad Helsingfors

I dag genomfördes en ceremoni på Sveriges ambassad i Helsingfors med anledning av att H.M. Konungen Carl XVI Gustaf har utnämnt den finske generallöjtnanten Kim Jäämeri till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden”.

På uppdrag av Hans Majestät Konungen överlämnade flygvapenchefen denna hedersutmärkelse till generallöjtnant Kim Jäämeri.

Kim Jäämeri tilldelas ordensutmärkelsen för förtjänstfulla insatser inom det militära samarbetet mellan Finland och Sverige.

Ur motiveringen: Generallöjtnant Jäämeri har en ytterst imponerande karriär inom det finska försvaret bakom sig vilken fört honom till höga befattningar både inom och utanför flygvapnets organisation. Han tillträdde som flygvapenchef den 1 april 2014 och har därefter haft en betydande roll i samarbetet med Sverige, vilket ytterst främjat svenska intressen.

Generallöjtnant Jäämeri avslutade sitt förordnande som flygvapenchef den 31 maj 2017, då han tillträdde befattningen som strategichef för den finska försvarsmakten.

Under sin tid som Flygvapenchef har Generallöjtnant Jäämeri varit angelägen om att utveckla vårt bilaterala samarbete inom ett flertal olika områden, vilket har bidragit till att våra länders relation fördjupats i linje med våra övergripande gemensamma säkerhetspolitiska intentioner.

– Det är med stor glädje jag härmed, på Hans Majestät Konungens Uppdrag, utnämner dig till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden”, sa Carl-Johan Edström och överlämnade Nordstjärneorden samt ett diplom.

Fakta Nordstjärneorden

Nordstjärne­orden instiftades år 1748 av Kung Fredrik I (f.1676 – d.1751, Kung 1720-1751).

Nordstjärneorden var till och med 1974 avsedd som belöning för svenska och utländska ”medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar”

Orden tilldelas numera endast till medlemmar av det svenska Kungahuset samt till utländska medborgare eller statslösa, som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.

Sveriges Konung är de svenska riddarordnarnas (Serafimer-, NO-, Vasa-, Svärdsorden) Stormästare.

Beslut om tilldelning av ordensutmärkelse fastställs av Stormästaren på förord av svenska regeringen.

Kommendörstecknet på orden består av ett vitt Malterskors i gyllene infattning med öppna gyllene kronor i vinklarna mellan korsarmarna.  I mitten finns en blå glob med en vit Nordstjärneorden som bär inskriften NESCIT OCCASSUM, vilket betyder ”Den går aldrig ned” (It never sets).

”Kommendör första klassen av Kungliga Nordstjärneorden” är den näst högsta värdigheten (klassen) av totalt fem.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *