På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förste ”Air drop” befälhavaren i Heavy Airlift Wing är en svensk

Louise Levin

 

I september deltog Heavy Airlift Wing i den internationella övningen Mobility Guardian 2019. I 30 personers delegationen ingick sex svenskar, som tjänstgör i olika befattningar vid Heavy Airlift Wing. Under övningen genomfördes för första gången en fällning, så kallad ”Air Drop” med en besättning helt utan amerikaner. Befälhavare för uppdraget var kapten Jörgen Skoglund, svensk C-17 pilot sedan flera år.

Från 21 till 28 September deltog Strategic Airlift Capability genom Heavy Airlift Wing (HAW) i övningen Mobility Guardian 2019. Det är en övning som arrangeras av U.S. Air Force Air Mobility Command (AMC) vartannat år. AMC är den enhet som är ansvariga för allt transport- och lufttankningsflyg U.S. Air Force. Under veckan på Fairchild Air Force Base i Spokane, Washington, fick den svenska personalen och deras kollegor från andra länder i tolvnationerssamarbetet Strategic Airlift Capability bra träning och erfarenhet att flyga uppdrag utanför hemmabasen Pápa i Ungern.

Redan under övningens första dag nåddes en milstolpe när kapten Jörgen Skoglund var befälhavare för det första ”Air Drop” uppdraget utan amerikaner i pilot-, eller lastmästarrollerna. Skoglund som har ett förflutet som pilot i C-130 Hercules, Jas 39 Gripen och AJ 37 Viggen på Skaraborgs flygflottilj, F 7, är den första icke-amerikanske piloten i Heavy Airlift Wings historia att ta examen från U.S. Air Force Aircraft Commander Air Drop (ACAD) utbildningen.

Övningen för den svenska HAW personalen var dock inte begränsad till enbart flygbesättningarna. Den svenska personalen som var med övades inom sina respektive funktioner och Flying Crew Chiefs, enhetens flygande flygtekniker, såg till att flygplanet hela tiden var redo för nästa uppdrag.

En annan höjdpunkt var att Heavy Airlift Wings C-17 valdes till det flygplan som skulle flyga VIP passagerarna vid internationella VIP dagen. I och med detta fick HAW en möjlighet att sprida kunskap om det här unika multinationella samarbetet, som inte har någon motsvarighet på annat håll i världen. Det var många generaler och politiker som imponerades av att tolv nationer kan samarbeta om tre flygplan och få det att fungera så effektivt.

Mobility Guardian är AMCs viktigaste storskaliga transportflygövning och den syftar till att validera transportflygförbands beredskap och förmåga att samarbeta med andra försvarsgrenar integrerat med internationella partners. I år deltog fler än 26 nationer, 60 flygplan och 2500 personer i övningen.

Henrik Gebhardt
Public Affairs Officer, Heavy Airlift Wing

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *