På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En vändpunkt för försvaret av Sverige – Steg mot ett starkare flygvapen

Louise Levin

Flygvapenchefens nyhetsbrev, daterad 15 november 2019

I dag har Försvarsmakten lämnat in sin analys av Försvarsberedningens slutrapport ”Värnkraft” till regeringen.

Jag vill börja med att säga att de ekonomiska tillskotten är nödvändiga och välkomna. Samtidigt vill jag betona att det inlämnade underlaget är Försvarsmaktens råd till den politiska nivån.

Det man inte får glömma bort är att Försvarsmaktens väl genomarbetade svar, inklusive flygvapnets del, på försvarsberedningens rapport som bygger på analys av rapporten samt genomförda kostnadsberäkningar och realiserbarhetsanalyser är ett underlag för fortsatta politiska överväganden.

För flygvapnets del är detta positivt. Det viktigt att titta långsiktigt, flygvapnet kommer att behålla sin struktur för fortsatt tillväxt där vi stegvis bygger ett starkare och relevant flygvapen för framtiden i den kommande tioårsperioden. Där den största ökningen ligger i den bortre perioden.

Jag har i dag genomfört ett möte med förbandscheferna som har fått en djupare genomgång av flygvapnets del i Försvarsmaktens svar.

Tillväxt över tid – fyra steg

Grunden är beredskap och insats (luftoperativ förmåga)
1. Fullfölj nuvarande försvarsbeslut
2. Säkerställa utbildning och personalförsörjning, Ökad redundans och uthållighet, Ökad tillgänglighet på våra flygsystem
3. Tillförsel av ny materiel, system och förmågor
4. Tillväxt i volym och förband

Basen är vår personal. Där finns styrkan i flygvapnet. Det är personalen som kommer att hantera och operera våra system. Tillsammans kommer vi att klara utmaningarna och bygga ett starkare och relevant flygvapen för framtiden.

Försvarsmaktens råd ligger till grund för det fortsätta arbetet fram till försvarsbeslutet i december 2020.

Carl-Johan Edström
Flygvapenchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *