På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vi glömmer er aldrig!

Louise Levin

I dag är det årsdagen för det största militära haveriet i svenska flygvapnets historia. Haveriet skedde den 18 november 1947 vid den italienska byn Scala på Amalfikusten söder om Neapel och 20 personer miste livet och ytterligare en avled kort efteråt. Endast tre personer överlevde haveriet.

Bakgrunden är att den svenske flyggreven Carl Gustaf von Rosen fått anställning av den Etiopiska kejsaren med uppdrag att bygga upp det etiopiska flygvapnet. I uppdraget ingick utbildning och leverans av totalt 47 Saab B17.

Leveransflygningarna genomfördes i november 1947 och den svenska personalen skulle flyga hem med ett inhyrt flygplan. Flygningen till Sverige startade den 17 november och efter övernattning på Sicilien fortsatte färden mot en planerad mellanlandning i Rom. I dåligt väder avvek flygplanet från den planerade rutten och kraschade in i berget Monte Carro.

I Flygvapnets minneshall i Stockholm finns namnen på de som miste livet i detta haveri. Vi kommer alltid att minnas dem!

Blogginlägg Minnesceremoni 2017

– – –

I dag är det även årsdagen för helikopterhaveriet vid Rörö i Göteborgs norra skärgård då sex av våra medarbetare miste livet, endast en överlevde kraschen.

Året var 2003 då en helikopter 10 från Säve havererade i vattnet under en sjöräddningsövning när de skulle öva vinschning med bår i mörker mot räddningskryssaren Märta Collin från Sjöräddningssällskapet.

Frid över deras minne. Vi glömmer er aldrig!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *