Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vi glömmer er aldrig!

Louise Levin

I dag är det årsdagen för det största militära haveriet i svenska flygvapnets historia. Haveriet skedde den 18 november 1947 vid den italienska byn Scala på Amalfikusten söder om Neapel och 20 personer miste livet och ytterligare en avled kort efteråt. Endast tre personer överlevde haveriet.

Bakgrunden är att den svenske flyggreven Carl Gustaf von Rosen fått anställning av den Etiopiska kejsaren med uppdrag att bygga upp det etiopiska flygvapnet. I uppdraget ingick utbildning och leverans av totalt 47 Saab B17.

Leveransflygningarna genomfördes i november 1947 och den svenska personalen skulle flyga hem med ett inhyrt flygplan. Flygningen till Sverige startade den 17 november och efter övernattning på Sicilien fortsatte färden mot en planerad mellanlandning i Rom. I dåligt väder avvek flygplanet från den planerade rutten och kraschade in i berget Monte Carro.

I Flygvapnets minneshall i Stockholm finns namnen på de som miste livet i detta haveri. Vi kommer alltid att minnas dem!

Blogginlägg Minnesceremoni 2017

– – –

I dag är det även årsdagen för helikopterhaveriet vid Rörö i Göteborgs norra skärgård då sex av våra medarbetare miste livet, endast en överlevde kraschen.

Året var 2003 då en helikopter 10 från Säve havererade i vattnet under en sjöräddningsövning när de skulle öva vinschning med bår i mörker mot räddningskryssaren Märta Collin från Sjöräddningssällskapet.

Frid över deras minne. Vi glömmer er aldrig!

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *