På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Satellitdator redo – överlämnades till FMV

Louise Levin

Uppsalabaserade företaget Unibap har nu levererat super-satellit-datorn till Försvarets materielverk, som nu skickas till företaget Space Inventor i Danmark för att integreras i en satellit.

​Sommaren 2025 är planen att satelliten ska skickas upp i rymden för att genomföra tester av rymdbaserad AI. Och till sin hjälp har det skapats en superdator som Uppsalaföretaget Unibap står bakom på uppdrag av FMV. ​

– Det här är en stor dag. En viktig komponent i projektet är att använda AI i rymden för att minska den mängd data som skickas ner till jorden, till exempel genom att rensa bort bilder som är täckta med moln, säger Wilhelm Lombach, stabsofficer vid Rymdavdelningen, Flygvapnet.

Danmark och Sverige i samarbete

Projektet Bifrost är ett FoT-samarbetsprojekt mellan Danmark och Sverige. Målet med projektet är att bygga, driftsätta och operera en satellitdemonstrator för taktisk spaning och övervakning från rymden, med användning av AI från en polär omloppsbana. På så sätt kan AI i kombination med en elektrooptisk sensor och radar, identifiera mål från rymden. Bifrost är ett viktigt FoT projekt för att få förståelse för rymddimensionen i utvecklingen av Försvarsmaktens framtida förmågor.

– Vi gläder oss särskilt för denna leverans, inte bara för att vi är stolta över att kunna bidra till en stärkt nordisk försvarsförmåga, men också för att Bifrost-projektet är ett sådant bra exempel på möjligheterna med databehandling i rymden, säger Magnus Carltoft, projektledare på Unibap.

De så kallade Edge-datorers paradgren är att snabbt skapa handlingsbar information, och snabbhet och handlingsbarhet är kärnan i bra underrättelseinformation. Uppsändningen är planerad till sommaren 2025 och satellitens drifttid är planerad till ca ett år.

 

​​FAKTA

På uppdrag av Försvarsmakten har Försvarets materielverk, FMV, tecknat ett samarbetsavtal med Danmarks försvarsministerie som syftar till att studera och utveckla satellitteknik med hjälp av AI. Projektet är ett samarbete mellan de båda ländernas försvarsmyndigheter, industri och forskningsinstitut.

Inom Försvarsmakten pågår det ett flertal forsknings- och teknikutvecklingsområden (FoT) och just detta demonstratorprojekt leds genom FoT Rymdsystem. I projektet ska en satellit designas och byggas för att sedan skickas upp i omloppsbana och där genomföra tester av rymdbaserad AI.

Text och bild: Petra Blomqvist/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *