På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nordiskt luftmaktskoncept

Louise Levin

Under veckan som gick så samlades delegationer från Nordens alla Flygvapen i Finland för att arbeta vidare med det fördjupade samarbetet mellan våra länder.

Syftet med det samarbetet är att skapa gemensam förmåga att planera och genomföra gemensamma luftoperationer med andra länder och med andra försvarsgrenar/stridskrafter (combined joint air operations) i vårt närområde. Vi strävar efter att skapa en stående förmåga som helt sömlöst kan övergå in i en Natooperation om så behövs.

Arbetet genomförs i fyra operationslinjer:

  • Integrerad gemensam ledningsförmåga (AirC2) som även kan ingå i Natos ledningsstruktur
  • Ett gemensamt baseringskoncept som maximerar användandet av Nordens flygbaser och förmågan till spridning och rörlighet.
  • En gemensam lägesbild och långtgående informationsdelning i syfte att skapa bästa möjliga lägesuppfattning och förutsättningar för snabba gemensamma beslut.
  • Fördjupa samarbetet vad gäller utbildning, träning och övning.

En gemensam sambandslösning som medger säker kommunikation med effektiva och moderna ledningsstödsystem och ett Nordiskt luftrum där flygstridskrafterna har full access till varandras luftrum är stödområden som snabbt behöver komma på plats.

Ledningsförmågan utgår från koppla ihop respektive länders nationella ledningscentraler (AOC) och därmed nå en gemensam federerad förmåga. I arbetet överser vi också möjligheterna till en gemensam fysisk anläggning och organisation som en förstärkning till den federerade lösningen.

Tidsplanen är snäv då omvärldsläget ställer krav på förmåga här och nu och målet är att uppnå initial förmåga (Initial Operational Capability, IOC) 1 januari 2025.

Stämningen under dagarna har varit mycket positiv och det är många av oss som mött varandra i andra samarbeten de senaste åren.

Det är mycket arbete kvar att göra men vi vet vad vi vill uppnå och det finns en fantastisk kompetens inom de nordiska flygvapnen – nu är det full fart som gäller!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *