På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Finland stärker Sveriges luftförsvar

Louise Levin

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Att skydda viktig infrastruktur som exempelvis hamnar och flygplatser har svenska och finska förband övat på i veckan. Finskt luftvärn har tillförts svenska flygvapnet för att stärka luftförsvarsförmågan.

Flygvapnet har god förmåga att upprätthålla territoriell integritet. För Flygvapnets del handlar det bland annat om att motta en enhet ur finska luftvärnet för att tillsammans skapa ett starkt luftförsvar.

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Luftförsvaret av Sverige är en uppgift som Flygvapnet tillsammans med tillförda finska luftvärnsförband löser under denna övning.

– Samarbetet med Finland är av särskild vikt. Finland bidrar med en viktig komponent i form av luftvärn integrerat i det svenska luftförsvaret. Tillsammans med Finland har vi visat att vi kan och är beredda att lösa uppgifter på ett snabbt och effektivt sätt. Med det finska luftvärnssystemet NASAMS stärks det svenska luftförsvaret, säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson.

Ställföreträdande flygvapenchef, brigadgeneral Tommy Petersson, tillsammans med företrädare från finska luftvärnsförbandet NASAMS.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Svenska och finska förband övar kontinuerligt och denna övning har planerats av båda länderna tillsammans. Däremot har deltagarna inte haft så mycket förberedelsetid från att de fick uppgiften.

Övningen har föregåtts av en beredskapskontroll i Sverige för att skapa förutsättningar för att kunna genomföra denna kvalificerade övning med Finland. Det handlar om att visa att vi kan och är beredda att tillsammans med partnerlandet Finland försvara våra gemensamma intressen. Ett angrepp mot Norden kommer kosta för en eventuell angripare.

– Vi har ett mycket gott och djupt samarbete med Finland som omfattar både fred, kris och krig. Då måste vi även öva tillsammans, även uppkommet. På det sättet bygger vi säkerhet i vårt närområde tillsammans med andra, i detta fall med Finland, säger Tommy Petersson.

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *