På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Man är väldigt mycket spindeln i nätet”

f7kommunikation

Stabssoldaterna Stella och Ida. Foto: Lena Bogren/Försvarsmakten

Hur är det egentligen att göra värnplikten på F 7 som stabssoldat? En befattning som inte är helt självklar för alla vad den egentligen innebär. För att få svar tog vi därför en pratstund med Stella och Ida, två av våra värnpliktiga stabssoldater som inom kort är klara med sin grundutbildning.

Hur har utbildningen varit?

Ida: Jag tycker det är roligt och vi får en inblick i hela Försvarsmakten och hur allting är uppbyggt. Det är väldigt spännande för jag har fått en helt ny bild av Försvarsmakten och hur det fungerar. Det har varit väldigt intressant.

Stella: Det har varit väldigt roligt så här långt. Väldigt givande. Det har varit kul och lärorikt. Framför allt att få se hur flygvapnet är uppbyggt. Hur man jobbar på olika nivåer.

Har utbildningen till stabssoldat varit som du tänkte dig?

Ida: Till en början visste jag inte vad en stabssoldat gjorde. Jag fick väldigt många svar på vad en stabssoldat gör och om man bad en annan stabssoldat förklara vad det innebar så fick man väldigt många svar. Det var väldigt brett och kunde vara lite allt möjligt. Men när jag började med stabssoldatutbildningen tyckte jag ändå att jag hade en ganska bra bild över vad vi skulle göra. Vi skulle hantera information, karttjänst och vara en hjälpande hand till högre chefer.

Stella: Ja, det tycker jag. Man är väldigt mycket spindeln i nätet och det var väl det jag hade förväntat mig med utbildningen. Jag såg fram emot att få en utbildning som ger en stor överblick där man får stor kompetens. Där man kan hjälpa till där man behövs och framför allt mycket informationshantering.

Vad har ni fått göra under utbildningen?

Ida: Jag förväntade mig att det skulle vara mycket teori och sådant, olika utbildningspass och sådana saker. Men jag hade inte förväntat mig att vi skulle vara ute mycket och kriga i fält och ha flertalet flödesövningar där vi verkligen fått testa på hur det är att vara stabssoldat på riktigt i en övning. Det har varit väldigt givande, positivt och överraskande.

Stella: Något som är bra att tänka på är att det mycket tempoväxlingar. Du kan sitta lugnt i lektionssal under en hel förmiddag på ett tretimmars-pass för att sedan gå ut och skjuta på skjutbanan eller ha ett fyspass hela eftermiddagen. Tempot ändras snabbt. Det kan gå från noll till 120 väldigt snabbt.

Hur är det att göra värnplikten på F 7?

Ida: Vi är inte jättemånga värnpliktiga här så man vet ju om alla värnpliktiga på kompaniet och jag känner att man har kommit väldigt nära de i sin grupp och även stabsgruppen och plutonen. Man känner sig bekväm med alla och man kan prata med alla.

Stabssoldatsutbildningen har en ganska hög andel kvinnor, hur har det varit?

Stella: Vi är väldigt många tjejer vilket är kul och jag tror att det bidrar en hel del till att det är ganska öppet mellan oss. Utbildningen hade inte blivit lidande om det varit fler killar men man märker att det är en annan jargong mellan oss soldater när det är många tjejer. Vi är mer öppna om att prata om till exempel mens eller liknande att man inte känner att det är ett problem. Men så är vi också ett gäng som har ganska mycket integritet själva och känner att det hade funkat ändå.

Har ni något råd till kommande stabssoldater?

Båda: Man får en väldigt stor överblick och det är viktigt att komma ihåg att stabssoldaten också är väldigt viktig för hela systemet men som stabssoldat får du en väldigt bra grund för både fortsatt engagemang inom FM och för att läsa vidare till officer.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *