På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från intensiva studier i USA

Louise Levin

Studenterna Peter Sturesson, Johan Elofsson och Johan Jeppsson.
Foto: Madelene Elofsson

Försvarsmakten och flygvapnet har en lång tradition av att sända elever till skolor för studier vid amerikanska militära lärosäten. Just nu finns flygarna  Johan Jeppsson, Johan Elofsson och Peter Sturesson på plats vid Maxwell Air Force Base i Montgomery, Alabama.

Det amerikanska flygvapnets, dessförinnan arméflygets, doktrinära centrum har sedan 1920-talet varit Maxwell Air Force Base i Montgomery, Alabama. Här hade bröderna Wright sin flygskola och här utformades de luftmaktsdoktriner som kom att utgöra grunden för USA:s flygvapen och även för landets avskräckningsdoktriner gentemot Sovjetunionen.

I dag är basen fortfarande ett intellektuellt nav och här ligger Air University som bland annat. ansvarar för olika nivåer av vidareutbildning av officerare inom flygvapendepartementets ansvar –  flygvapnet och rymdvapnet, men också från andra delar av USA:s försvars- och säkerhetspolitiska etablissemang. Till dessa utbildningar erbjuds en rad partnerländer, däribland Sverige, plats.

Foto: Johan Jeppsson/Försvarsmakten

Svenskar på plats

Normalt har Sverige varje år en studerande vid Air Command and Staff College (ACSC). Utbildningen syftar till att utbilda blivande krigsförbandschefer och stabsofficerare inom framförallt amerikanska flygvapnet, men även blivande chefer inom civila försvarsmyndigheter, andra försvarsgrenar och utländska flygvapen. Utbildningen har inför nuvarande kurs gjorts om radikalt för att anpssas mot ett ökande hot från Kina och Ryssland och har nu ett betydligt större fokus på att planera luft- och gemensamma operationer mot ”peer competitors”. Utbildningen innehåller krigsvetenskap, statsvetenskap, luftmakt och ledarskap – hela tiden med ett fokus på luftoperationer och Kina och Ryssland.

Sedan fyrtio år tillbaka har Sverige vart tredje år också en studerande vid Air War College (AWC). Utbildningen riktar sig till att förbereda seniora ledare (motsvarande överstes grad) för ledarskap på den strategiska nivån över hela spektrumet av militära operationer, mellan myndigheter och i multinationella miljöer. Samtliga amerikanska försvarsgrenar är representerade och även civila chefer från amerikanska försvarsmakten deltar. Kursen präglas av i huvudsak strategistudier med fokus på global stormaktskamp, ledarskap på strategisk nivå, regionala studier, luftmakt och nationell säkerhet. Kursdeltagarna genomför även resor i USA under tre veckor.

35 handplockade individer

I år har Sverige även en plats på School of Advanced Air and Space Studies (SAASS), som är en strategiutbildning för elever som genomfört ACSC eller motsvarande utbildningar. Utbildningen har ett mycket högt tempo och omfattar bland annat nationell och militär strategi, krigsvetenskap, internationella relationer, luft-, rymd- och cybermakt samt en masteruppsats. Deltagandet är begränsat till cirka 35 handplockade individer ur flygvapnet och rymdvapnet. Därutöver erbjuds tre platser till övriga försvarsgrenar och lika många till internationella partners. Elever härifrån går antingen mot chefskap över krigsförband eller strategi-befattningar i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, vid någon av USA:s olika insatsstaber eller inom andra försvarsmyndigheter.

Foto: Peter Sturesson/Försvarsmakten

Högt studietempo och alligatorer

Foto: Johan Jeppsson/Försvarsmakten

Maxwell AFB är ett mindre samhälle och här finns bostadsområden, förskolor och skolor samt ett köpcentrum och ett sjukhus. Mer spektakulärt är kanske löparspår som varnar för ormar och alligatorer och en golfbana som även sedan länge är ett alligatorhem. Just nu finns flygarna Johan Jeppsson (ACSC), Johan Elofsson (AWC) och Peter Sturesson (SAASS) på plats. Studietempot är generellt mycket högt på alla tre utbildningar där böcker och föreläsningar blandas med skrivuppgifter, krigsspel och möten med höga militära företrädare. En stor fördel är att utbildningarna innehåller 15 procent internationella elever från jordens alla hörn, det ger en möjlighet att få deras syn på olika konfliktområden samt en unik möjlighet att få ta del av varandras kulturer.

En annan stor utmaning är den stora omställning som det innebär att flytta till Alabama och göra sig hemmastadd i den amerikanska södern, den lokala dialekten tar ett tag att göra sig hemmastadd med! Sommaren är riktigt varm och fuktig och även om det har varit några enstaka dagar med minusgrader så funkar det ofta att gå med shorts. Vistelsen här ger även en unik möjlighet och erfarenhet för familjerna att uppleva ett nytt land (även om många amerikaner tycker att Alabama skiljer sig markant från resten av USA!), en ny kultur och nya umgängen med både amerikanska och internationalla familjer.

Studier utomlands innebär ett kulturellt utbyte, därför gäller det att representera sitt land och bjuda på svenska kulturmarkörer som väcker intresse.
Foto: Peter Sturesson/Försvarsmakten

Examensdags i sommar

Montgomery har en kontrastrik historia. Staden var inledningsvis sydstatskonfederationens huvudstad under det amerikanska inbördeskriget men det var också här som medborgarrättsrörelsen med företrädare som Rosa Parks och Martin Luther King hade ett av sina starkaste fästen.

Det svenska bordet fick många besök vid den internationella matfestivalen på Maxwell AFB.
Foto: Peter Sturesson/Försvarsmakten

Blandningen av kulturupplevelser, personliga möten och utbyten av idéer och tankar med hög tolerans skapar ett sort mervärde för oss som har förmånen att vara här under ett år och förhoppningsvis kan vi föra med oss dessa erfarenheter och värden hem till den ordinarie verksamheten. Nu gäller det bara att ro iland arbetet och flyga in i kaklet. Examen sker under maj och juni.

Skolveckan avrundas ofta med fotbollsmatch,
Foto: Johan Jeppsson/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *