Uppsalabaserade företaget Unibap har nu levererat super-satellit-datorn till Försvarets materielverk, som nu skickas till företaget Space Inventor i Danmark för att integreras i en satellit.
Sommaren 2025 är planen att satelliten ska skickas upp i rymden för att genomföra tester av rymdbaserad AI. Och till sin hjälp har det skapats en superdator som Uppsalaföretaget Unibap står bakom på uppdrag av FMV.
– Det här är en stor dag. En viktig komponent i projektet är att använda AI i rymden för att minska den mängd data som skickas ner till jorden, till exempel genom att rensa bort bilder som är täckta med moln, säger Wilhelm Lombach, stabsofficer vid Rymdavdelningen, Flygvapnet.
Danmark och Sverige i samarbete
Projektet Bifrost är ett FoT-samarbetsprojekt mellan Danmark och Sverige. Målet med projektet är att bygga, driftsätta och operera en satellitdemonstrator för taktisk spaning och övervakning från rymden, med användning av AI från en polär omloppsbana. På så sätt kan AI i kombination med en elektrooptisk sensor och radar, identifiera mål från rymden. Bifrost är ett viktigt FoT projekt för att få förståelse för rymddimensionen i utvecklingen av Försvarsmaktens framtida förmågor.
– Vi gläder oss särskilt för denna leverans, inte bara för att vi är stolta över att kunna bidra till en stärkt nordisk försvarsförmåga, men också för att Bifrost-projektet är ett sådant bra exempel på möjligheterna med databehandling i rymden, säger Magnus Carltoft, projektledare på Unibap.
De så kallade Edge-datorers paradgren är att snabbt skapa handlingsbar information, och snabbhet och handlingsbarhet är kärnan i bra underrättelseinformation. Uppsändningen är planerad till sommaren 2025 och satellitens drifttid är planerad till ca ett år.
FAKTA
På uppdrag av Försvarsmakten har Försvarets materielverk, FMV, tecknat ett samarbetsavtal med Danmarks försvarsministerie som syftar till att studera och utveckla satellitteknik med hjälp av AI. Projektet är ett samarbete mellan de båda ländernas försvarsmyndigheter, industri och forskningsinstitut.
Inom Försvarsmakten pågår det ett flertal forsknings- och teknikutvecklingsområden (FoT) och just detta demonstratorprojekt leds genom FoT Rymdsystem. I projektet ska en satellit designas och byggas för att sedan skickas upp i omloppsbana och där genomföra tester av rymdbaserad AI.
Text och bild: Petra Blomqvist/Försvarsmakten