På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nytt underhållskontrakt för Gripen

Louise Levin

Signering av kontrakt. Från vänster; flygvapenchef generalmajor Jonas Wikman, Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics och Maritha Küller, Chef för Kommersiell avdelning vid PROD. Foto: Henrik Eriksson/FMV

I dag har Försvarsmakten tecknat nytt kontrakt med Saab avseende support- och underhållstjänster för Gripen. Kontraktet avser perioden 2023 till 2025, med optioner till 2027 och ordervärdet uppgår till cirka 3,4 miljarder kronor.

Kontraktet ersätter tidigare kontrakt från maj 2017 med Försvarets materielverk, FMV.

– Jas 39 Gripen är ryggraden i luftförsvaret. Med detta mycket viktiga kontrakt på plats så säkrar vi den fortsatta tillgängligheten och vidmakthållandet för gripensystemet under kommande period. Detta för att säkerställa att Flygvapnet kan fortsätta leverera operativ effekt i luftförsvaret av Sverige. Detta kontrakt visar på det goda samarbetet mellan svensk industri, FMV och Försvarsmakten, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Signering av kontrakt. Från vänster; flygvapenchef generalmajor Jonas Wikman, Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics och Maritha Küller, Chef för Kommersiell avdelning vid PROD. Foto: Henrik Eriksson/FMV

Kontraktet omfattar support- och underhållstjänster som är vitala för gripensystemet. Det inkluderar design och support, komponentunderhåll, logistiktjänster, tekniskt systemstöd, publikationer, reservdelar, reparationer, markstödsutrustning, pilotutrustning och utbildning. FMV har företrätt Försvarsmakten avseende det nya kontraktet.

Ytterligare ett kontrakt mellan Saab och FMV har tecknats för att säkerställa fortsatt drift och förmågehöjning av Jas 39 Gripen C/D. Det kontraktet avser perioden 2023 till 2029 med option att under 2023 lägga till ytterligare beställningar för fortsatt förmågeutveckling. Ordervärdet uppgår till 3,5 miljarder kronor och omfattar uppgradering till Saabs senaste nosradar som ger förbättrad jaktförmåga och ökad räckvidd. Beställningen innehåller även ett uppgraderat och framtidssäkrat avioniksystem som bland annat möjliggör snabba mjukvaruuppdateringar av sensorfunktionen.

– Vi kommer bli farligare för en fiende och vi säkrar att nuvarande Jas 39 Gripen C och D kan samverka parallellt med nästa generation av Jas 39 Gripen, E-versionen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *