På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årets innovatörer prisades vid flygvapenmötet

Louise Levin

Hedersomnämnande till Anders Ekstedt från Helikopterflottiljen och årets innovatör Magnus Åstrand från F 17.

Innovationspriset 2022 delades ut vid flygvapenmötet i Uppsala den 9 november. Löjtnant Magnus Åstrand F 17, utsågs till årets innovatör, och ett hedersomnämnande tilldelades översergeant Anders Ekstedt, Helikopterflottiljen.

Under 2022 har det varit möjligt för Flygvapnets medarbetare och värnpliktiga att lämna in sina förslag till Flygvapnets innovationspris och i år skickades 13 förslag in för nominering. Valet av vem som blir årets innovatör görs av Flygvapnets expertpanel.

– Det är fantastiskt att medarbetarna engageras sig och lämnar in förslag till innovationspriset. Det visar på en stark vilja hos medarbetarna att ta ansvar för Flygvapnets framtid. Alla förslag är unika på sitt sätt och det är aldrig lätt att välja en vinnare säger ställföreträdande flygvapenchefen, brigadgeneral Tommy Petersson.

Och vinnaren är …

Tre innovatörer bjöds in till flygvapenmötet och prisceremonin. Björn Wammerlin tilldelades tillsammans med de andra två en cointavla och diplom för sitt förslag som handlade om ”fast telefon via utflyttad mobil förbindelse”.
Årets Hedersomnämnande gick till översergeant Anders Ekstedt, Helikopterflottiljen, för en innovation som ger avsevärd ökad taktisk förmåga för specialförbanden vid internationell insats.

Björn Wammelin, Helikopteflottiljen, en av de tre innovatör som fick motta cointavla.

– Jag är väldigt tacksam gentemot min chef, överstelöjtnant Mikael Forselius, som faktiskt nominerade mig. Jag ser egentligen inte mig själv som mer än en del av den här innovationen då fler har varit med, säger Anders Ekstedt på plats efter ceremonin.

Årets innovatör, blev löjtnant Magnus Åstrand, F 17. Magnus har med sitt förslag ”Möjliggörande av fyllning och tillgänglighet av LOX kopplat till värdlandsstöd m.m. för utländskt flyg” utsetts till vinnare av Flygvapnets innovationspris 2022.

– Det känns väldigt uppmuntrande att få ett erkännande kring ett förslag som är ganska så komplext att förklara. Jag blev väldigt överraskad här i dag. Nu känner jag att jag kanske kan komma med fler förslag framöver, säger han.

Om priset

Priset delas ut för att pristagaren på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt, har föreslagit användning av och testat befintlig utrustning för flytande syrgas vid transportflyget Förmågan till värdlandsstöd i alla konfliktskeden stärks.

Flygvapnets innovationspris instiftades av flygvapenledningen den 15 februari 2021. Det ger alla inom Flygvapnet en direkt möjlighet att påverka och delta i den kommande utvecklingen inom Flygvapnet. Nästa gång som priset delas ut är 2024.

Text och bild: Petra Blomqvist, Kommunikatör Flygstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *