På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årets innovatör och årets taktiker i Flygvapnet

Louise Levin

Flygvapnets vandringspris Årets taktiker inom Luftstridskrafterna och Flygvapnets innovationspris. Foto: Angela Ullman/Försvarsmakten

Vid årets flygvapenmöte som ägde rum på Flygstaben i Uppsala den 10-11 november utsåg ställföreträdande flygvapenchefen brigadgeneral Anders Persson 2021 års innovatör inom Flygvapnet och flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström utsåg kapten Jörgen Olsson till Årets taktiker inom Luftstridskrafterna 2020.

Flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström talar vid flygvapenmötet. Foto: Angela Ullman/Försvarsmakten

Flygvapenchefen inledde mötet med en tillbakablick över året som gått och reflekterade över de utmaningar som Flygvapnet står inför det kommande året. Flygvapenchefen talade om den tillväxtfas som Flygvapnet är inne i sedan två år tillbaka och vad den innebär för verksamheten fram över.

– Jag är stolt över de insatser vi genomfört under det gångna året, det går bra nu jag vill rikta ett stort tack till alla duktiga och engagerade medarbetare inom Flygvapnet. Jag har stor tilltro till er och är ödmjuk inför de fina insatser ni genomfört. Med den personal som finns inom Flygvapnet känner jag mig trygg inför framtidens utmaningar, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström.

Årets innovatör inom Flygvapnet

Under perioden 15 februari 2021 – 1 oktober 2021 har det varit möjligt för Flygvapnets medarbetare och värnpliktiga att lämna in sina förslag till vandringspriset Flygvapnets innovationspris. Gensvaret har varit mycket positivt och under perioden har det lämnats in ett sextiotal förslag. Valet av vem som blir årets innovatör görs av Flygvapnets expertpanel.

– Det är fantastiskt att så många har engagerat och lämnat in förslag till Flygvapnets innovationspris. Det visar på en stark vilja hos våra medarbetare att ta ansvar för Flygvapnets framtid. Vi har fått in många bra förslag och att utse en vinnare har inte varit lätt, säger ställföreträdande flygvapenchefen brigadgeneral Anders Persson.

Flygvapnets medarbetare med callsign Bateman mottar utmärkelsen årets innovatör inom Flygvapnet. Foto: Angela Ullman/Försvarsmakten

Utmärkelsen årets innovatör 2021 tilldelades Flygvapnets medarbetare med callsign Bateman. Detta för att han har utvecklat ett verktyg som, med fokus på lösandet av huvuduppgiften. Verktyget förenklar och förbättrar flygsäkerheten. Genom verktyget sparar Flygvapnet tid och flygplaneringen effektiviseras. Därmed ökar den operativa effekten i Flygvapnet.

– Det vinnande förslaget är ett mycket gott exempel på innovation som har sitt ursprung i kreativitet, kunskap och vilja att förbättra den egna verksamheten. Med detta verktyg kommer användaren kunna ta säkrare beslut på egen hand på en bråkdel av tidigare planeringstid. Detta ökar träffsäkerheten i väderbesluten och frigör värdefull planeringstid till uppdragen, säger Anders Persson.

Flygvapnets innovationspris instiftades av flygvapenledningen den 15 februari 2021. Det ger alla inom Flygvapnet en direkt möjlighet att påverka och delta i den kommande utvecklingen inom Flygvapnet. Alla medarbetare och värnpliktiga som tillhör Flygvapnet erbjuds möjlighet att dela med sig av sina förslag och idéer. I stort sett kan de idéer och förslag som lämnas in vara vad som helst, huvudsaken är att Flygvapnet kan dra nytta av dem i verksamheten. Flygvapnets innovationspris är ett nytt återkommande pris, i likhet med årets taktiker i Flygvapnet.

Under året har det lämnats in många värdefulle förslag till Flygvapnets innovationspris. Förslagen är fortsatt till nytta för Flygvapnets verksamhet och de kommer att tas om hand på ett eller annat sätt.

Årets taktiker inom Luftstridskrafterna 2020

Utmärkelsen Årets taktiker inom Luftstridskrafterna 2020 är ett årligt återkommande pris som delas ut vid flygvapenmötet till en medarbetare som genom strategiska insatser och taktiskt agerande har gynnat Flygvapnets verksamhet.

Förbanden nominerar kandidater som de anser ska motta utmärkelsen och därefter vidtas en beredning där årets taktiker utses.

Kapten Jörgen Olsson mottar utmärkelsen Årets taktiker inom Luftstridskrafterna 2020. Foto: Angela Ullman/Försvarsmakten

Under Flygvapenmötet mottog Kapten Jörgen Olsson utmärkelsen Årets taktiker inom Luftstridskrafterna 2020. Jörgen Olsson tilldelades utmärkelsen för sin insats att leda planeringen av övningen Arctic Challenge Exercise (ACE) åren 2013-2019. En övning inom ramen för det tri-laterala avtalet Cross Border Training. Övningen arrangerades i konsensus mellan Sverige, Norge och Finland med Sverige som huvudansvarig 2013 och 2019. År 2013 genomfördes övningen ACE för första gången.

Årets taktiker har dessutom utvecklat ett verktyg för att i efterhand spela upp och visualisera genomförda flygpass för att på ett effektivt och tidsekonomiskt sätt utvärdera och dra lärdomar.  Systemet benämndes D-ACMI där D står för digital. Det var ett helt nytt system där egengenererad data användes istället för att genereras via markstationer och poddar under flygplanens vingar.

Under de ACE-övningar som genomförts har system D-ACMI utvecklats och är idag ett system som tilldrar sig intresse från flera utländska flygvapen. Systemet är förberett att hantera flertalet olika länkar till exempel L-16 och poddar för positionsbestämning.

Text: Angela Ullman

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *