På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Air Raid 2021 – Pokal till flygbasjägarna

Louise Levin

Tävlande laget vid prisceremonin, tillsammans med samverkansofficer överste Eric Lokhate, reservofficer i franska flygvapnet. Foto: Försvarsmakten

I augusti gick förfrågan om deltagande i den franska patrullfälttävlan Air Raid 2021 ut till förbanden. Efter sedvanligt pusslande fick Flygbasjägarkompaniet fram ett lag med fyra yrkesofficerare och ett stöd i form av Yves Faudot från F 17 Idrott.

Air Raid är en fransk tradition, en övning eller patrulltävlan, som arrangeras av det franska flygvapnet och de två stora reservofficersorganisationerna för flygvapnets reservofficerare – ANOORA och ANSOORA, för taktiker respektive specialistofficerare. Även internationella lag välkomnas, 2021 var det bara vi från Sverige som anslöt.

Ett av många taktiska moment under Air Raid 21. Patrullen framrycker i ån och nedkämpar motståndare med soft airguns. Foto: Eric Lokhate

Den 4 november inställde vi oss på flygbas 125 i Istres NV om Marseille, sydöstra Frankrike. Efter inskrivning fick vi utbildning på FAMAS samt pistolen PAMAS, de vapen som skulle användas. Efter en sen övningsgenomgång och buss till boendet, blev det en kort natts sömn (fyra timmar) innan tidig revelj och start på Air Raid 21.

Från början var det tänkt att Yves från F 17 Idrott skulle vara vår följeslagare och tolk, men fransmännen envisades med att istället förse oss med en fransk, engelskspråkig reservofficer. Yves blev istället placerad som funktionär på en av de värsta hinderbanorna under raiden, och fick sedan många hedersuppdrag som fanbärare och tolk under ceremonier och samlingar.

Air Raid genomförs i högt tempo. Dagtid genomförs utan uppehåll fem slingor med fyra 20 min ”workshops” eller stationer i vardera. Däremellan rask marsch eller fordonstransport om avstånden är längre. På kvällen bussades vi till ett skogbeklätt bergsområde där fem orienteringsslingor genomfördes. Slingorna var på vardera 1,0-2,5h (för oss) med kontroller och workshops. Vi hade bra driv och fick ungefär två timmars sömn på marken innan busstransport till andra dagens workshop-slingor.

Många hinderbanor blev det. Temperaturen varierade mellan 3 C och 12 C under dygnet, med ganska kalla vindar. Det gjorde att våra dopp i leriga diken och hålor låg långt ifrån de bad man normalt förknippar med franska medelhavskusten. Foto: Försvarsmakten

Efter oräkneliga hinderbanor, kluriga quizar om moln, fåglar, mätinstrument, provencalska kryddor med mera samt en lång rad taktiska moment med soft airguns och försåtsmineringar, kändes det som om vi hade goda chanser på topp 10.

Efter strulande logistik från sista stationerna anlände vi basen cirka tre timmar sent och missade tyvärr minglet. Istället blev det en sen middag i mässen, och socialiserande i god anda men i mindre skala.

Söndag förmiddag genomfördes ceremoniell uppställning och ceremoni för den franska och svenska fanan. Därefter prisceremoni. Det visade sig att vi samlat flest poäng av alla lag – 12 285. Eftersom Air Raid har stort fokus på reservister, tillämpades ett bonus/malus-system. Lag med minst en reservofficer fick 500 bonuspoäng och lag utan reservofficer (som vårt) fick 10 procent avdrag. Efter den matematiken slutade vi som åttonde lag, men gick hem med segerpokalen för bästa utländska lag.

Vårt deltagande uppskattades stort av arrangörerna och vi fick nya vänner bland funktionärer och deltagare. Särskilt vår följeslagare och tolk, överste Eric Lokhate är värd att nämna. Han blev avgörande vid stationer där översättningar och muntliga instruktioner på engelska lämnade övrigt att önska. Att hans efternamn uttalas Lo-katt var ett sammanträffande som givetvis stärkte våra band än mer.

Text: F 17 Flygbasjägarkompaniet

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *