På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sommarjobb till stöd för allierade och europeiskt samarbete

f7kommunikation

Veckorna innebär samarbete med ett flertal franska förband samt olika flygplanstyper från andra länder. T.ex. andra C-130, CASA, C-160 Transall, Pilatus. Foto: Försvarsmakten


Sedan ett antal år tillbaka har Transportflygskvadronen (Tpflygskv) från F 7 hjälpt Frankrike med att fälla fallskärmshoppare från TP 84 (C-130 Hercules). Det franska behovet av hjälp inom fallskärmsfällning är omfattande och tacksamheten är stor gentemot de länder som stödjer med detta.


Det stöd som skvadronen lämnar till Frankrike innebär att det varje vecka genomförs över 1.000 fallskärmshopp samt utbildning och erfarenhetsuppbyggnad av fransk fallskärmsledning. Utöver det så får skvadronens personal samt K3 hoppmästare viktig erfarenhet som gagnar den egna verksamheten i krigsförbanden. 


En vecka med hårt och kvalificerat jobb svetsar ihop besättningen, ökar kompetensen inom flygning och fallskärmsfällning samt bygger viktiga internationella relationer. Det är stimulerande arbete och det känns tydligt att vi gör nytta.


Fallskärmsverksamheten genomförs i huvudsak i södra Frankrike men även på Korsika och i andra delar av landet. 


Inom Europa (EDA) finns ett nytt samarbete kring fallskärmsfällning. Tpflygskv är med i projektet som syftar till att standardisera sättet som militär fallskärmsfällning genomförs. Det är ett av de steg som tas för att effektivt kunna hjälpa varandra inom Europas militära förmågor.


Det är fantastiskt att uppleva hur lika våra länder jobbar och trots språkbarriärer kan säker fallskärmsfällning genomföras utan längre förberedelser. Det är riktiga proffs som jobbar inom denna högst specialiserade verksamhet. Flygningen till Frankrike samt fallskärmsfällningar genomförs av en besättning på 7 personer bestående av personal från F 7 och K 3.


Verksamheten genomförs inom det europeiska programmet ATARES (Air Transport & Air-to-Air Refuelling exchange services). Det är ett system som medger byte av tjänster mellan 28 länder. Sverige byter till exempel fallskärmsfällning i Frankrike mot tysk lufttankning av Gripen.


Per Carlemalm, Skvadronschef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *