På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gemensamma resurser

Louise Levin

Basen har en huvuduppgift, att se till att helikopterbesättningarna har möjlighet att göra sitt jobb. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Flexibilitet och en vilja att stötta varandra för att få ut bästa effekt kännetecknar Flygvapnet och hela Försvarsmakten. På en tillfällig flygbas under Luftförsvarsövningen 2021, LFÖ 21, som Helikopterflottiljens basenhet upprättat för de helikoptrar som deltar i Marinens övning Swenex kommer baschefen och de flesta i hans lag som leder arbetet på basen från Norrbottens flygflottilj F 21. Går man sedan in där säkerhetsmateriel som hjälmar och  besättningarnas personliga utrustning finns träffar man teknikerna som kommer från Blekinge flygflottilj F 17.

Säkerhetsmaterielteknikerna från F 17 är vana vid att hjälpa Helikopterflottiljens besättningar. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Det här är första gången som överstelöjtnant Andreas Nilsson och hans kollegor från F 21 leder ett kompani från Helikopterflottiljens basenhet, 43:e flygbaskompaniet. Som basenhetschef på F 21 är han van vid att jobb med Jas 39 Gripen istället så hur ovant är det när det står helikoptrar på plattan?

 

– Det finns så klart likheter, i båda fallen går vårt jobb ut på att underlätta för och serva ett flygsystem så huvuduppgiften är den samma men annars är det som natt och dag. Helikopterflottiljens verkansdelar är så gott som självgående med sin egen stabsdel till skillnad mot en stridsflygdivision.

Baschefen Andreas Nilsson ser fram mot att under övningen utveckla metoder för hur vi samarbetar inom Flygvapnet. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Verkansdelen är i det här fallet tredje helikopterskvadron med sina sjöoperativa helikoptrar. En skvadron vars uppgifter under övningen styrs från marintaktisk chef medan basen får sina ordrar och styrning från flygtaktisk chef. Andreas Nilsson gillar upplägget där alla inblandade måste öva ledning och vem som bestämmer över vad på ett sätt som de inte är vana vid.

– Vi har förberett oss med en ledningsträningsövning inför de här veckorna där stora delar av ledningslaget var med tillsamman med personal från Helikopterflottiljen och från övningsledningen.

Medan kommunikationen går fram och tillbaka mellan olika ledningsnivåer och besättningarna står beredda att lyfta när marintaktisk chef kallar fortsätter 43:e flygbaskompaniet att förse maskiner och personal med bränsle, bemanna räddningsfordon och sjukvårdstält, skydda basen mot angrepp och alla andra stora som små uppgifter för att en flygbas ska kunna fungera.

Så fort rotorerna stannar är drivmedelstroppen framme och fyller på bränsle inför nästa uppdrag. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Text: Lasse Jansson

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *