På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kungliga Hufvudstadsjakten invigdes i Tullinge

Kristoffer Olofsson

Torsdagen den 26:e augusti invigde F 18 kamratförening flygarmonumentet ”Kungliga Hufvudstadsjakten” i Tullinge. Ceremonin genomfördes under högtidliga former där representanter från Luftstridsskolan och Flygstaben närvarade.

Chefen för Luftstridsskolan Robert Nylén, ställföreträdande flygvapenchefen Anders Persson och ordförande F 18 kamratförening Gunnar Persson promenerar bakom drakenmodellen. I bakgrunden syns de tidigare kasernbyggnaderna. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Intill rondellen där Kanslivägen, Rullstensvägen och Flottiljvägen möts reser sig två pelare utsmyckade med två skalenliga modeller i aluminium av det svenska jaktplanet J 35 Draken. Roten skvallrar om en svunnen tid och den historia som i allra högsta grad är noterbar i området än i dag. Namnen på de nyss nämnda gatorna är några sådana exempel. Men fortsätter man längs med Flottiljvägen söderut, upp för backen, kan den som är bekant med svenska garnisonsområden snabbt lägga märke till Försvarsmaktens och Flygvapnets tidigare närvaro i området. Kasernbyggnaderna utgör i dag bland annat bostäder och i den byggnad som för många år sedan var skola för luftbevakare och flygstridsledare (StrilS) huserar i dag bland annat en biograf och tandläkarpraktik. Och torsdagen den 26:e augusti var det tid för ytterligare ett objekt att ta plats i det område som i dag kallas Riksten.

– Anledningen till att vi initierade det här projektet var att vi ville väcka minnen från den tid då F 18 var en väldigt viktig och stark aktör i området, och framförallt till den tid då Kungliga Hufvudstadsjakten var verksam här, säger Gunnar Persson, ordförande i F 18 kamratförening.

Flera åskådare hade trots det dystra vädret sökt sig till rondellen för att lyssna till invigningstalen. Efter att den radiostyrda Drakenmodellen imponerad på publiken inledde Gunnar Persson ceremonin där han även tackade lokala samarbetspartners och sponsorer som gjorde monumentet möjligt. Därefter tog ställföreträdande flygvapenchefen, brigadgeneral Anders Persson, över ordet.

– Låt detta monument vara en viktig påminnelse om den betydelse som Tullinge haft för försvaret av Sverige och kanske främst försvaret av huvudstaden. För mig symboliserar monument även Flygvapnets nyligen återtagna devis: ”Flygvapnet – så högt man kan komma”, sade Anders Persson.

Därefter fick Luftstridsskolans förbandschef, överste Robert Nylén, tillfälle att säga några ord till folksamlingen. Han betonade bland annat kopplingen mellan Hufvudstadsjaken och det faktum att vi i samband med Upplands flygflottiljs invigning i höst åter igen får en flygflottilj nära huvudstaden. Han tackade även kamratföreningen för det jobb de lagt ner på att göra detta möjligt.

– Det är ett fantastiskt arbete ni gör med att vårda Flygvapnets historia i allmänhet och verksamheten här i Tullinge i synnerhet, sade Robert Nylén.

Hufvudstadsjakten var ett inofficiellt namn på den jaktflygsdivision som från 1981 var baserad på Tullinge flygplats, F 18. Den 30 juni 1985 upplöstes divisionen och flygplanen överfördes till Uppsala och F 16 där de förrådsställdes.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *