På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stort intresse för Arctic Challenge Exercise 21

Jesper Sundström

Intresset för Arctic Challenge Exercise 21 är stort. Under tisdagen vecka 24 fick övningen besök av bland annat försvarsminister Peter Hultkvist, överbefälhavaren general Micael Bydén, flygvapenchefen general Carl-Johan Edström, chefen för amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika general Jeffrey L Harrigian och försvarsmaktens nytillträdda generaldirektör Mikael Granholm. Sällskapet fick förutom en presentation av övningen även träffa både deltagare och media.

Under måndagen fick övningen besök av bland andra Försvarsmaktens insatschef, generallöjtnant Michael Claesson och brigadgeneral Anders Persson, ställföreträdande flygvapenchef. De besökte bland annat 212:e stridsflygdivisionen samt amerikanska 480th Fighter Squadron för att få en genomgång av ACE-konceptet samt hur man planerar och genomför multinationella flyguppdrag.

ACE 21 är nu inne på sista veckan. Övningen startade den 7 juni och pågår till 18 juni. Lördagen den 19 juni lämnar de amerikanska flygplanen Sverige, Norrbotten och Luleå.
Målsättningen med ACE 21 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.
Övningen bedrivss från fyra olika flygbaser och tre länder ? Norrbottens flygflottilj i Luleå, Bodö flygbas (Bodø hovedflystasjon) och Örland flygbas (Ørland flystasjon) i Norge samt Lapplands flygflottilj (Lapin lennosto) i Rovaniemi Finland.
I Luleå deltar 480th Fighter Squadron ur amerikanska 52nd Fighter Wing baserade i Spangdahlem, Tyskland. På grund av arbeten på landningsbanan på hemmabasen har de har varit på plats och flugit i Norrbotten ända sedan vecka 20.
– Det är första gången jag är i Sverige, och första gången som jag flyger med svenskar. De har varit suveräna och väldigt tillmötesgående med det mesta, säger överstelöjtnant Shawn Loomis, divisionschef på 480th Fighter Squadron.
Alla som någon gång kollat på valfri flygradar förstår varför F 21:s övningsområde är världsunikt. Ytorna i norra Sverige är stora, glest befolkade och har relativt låg nivå av reguljär flygtrafik. Till vardags är Loomis, tillsammans med sin division, baserade i Tyskland.
– Luftrummet här och de möjligheter som det medför är fantastiska. I Tyskland har vi inte samma möjligheter att exempelvis flyga lågt eller flyga i överljudsfart. Att ha den möjligheten ger oss mer realistiska träningsförhållanden och en hög kvalitet i vårt övande, säger han.
Fakta Arctic Challenge Exercise 21
Under perioden 7 juni till 18 juni arrangerar Sverige, Finland och Norge en internationell flygövning, där Norge är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen som kallas Arctic Challenge Exercise 2021, ACE 21, genomförs för femte gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vart annat år.
Antal deltagare: Drygt 3000 inblandade i övningen varav drygt 1500 övade i tre länder.
Flygbaser:  Norrbottens flygflottilj i Luleå, Bodö flygbas (Bodø hovedflystasjon) och Örland flygbas (Ørland flystasjon) i Norge samt Lapplands flygflottilj (Lapin lennosto) i Rovaniemi Finland.
Deltagande länder och stridsflygplan: Sverige – 211:a, 212:e och 71:a stridsflygdivisionen samt TU-Jas med Jas 39 Gripen, Finland med F-18 Hornet, Norge med F-16 Fighting Falcon och F-35, Danmark med F-16 Fighting Falcon, Tyskland med Eurofighter Typhoon och USA med F-16 CJ.
Förutom stridsflygplan deltar Sverige med Helikopter 14 från första helikopterskvadronen ur Helikopterflottiljen, Dessutom medverkar Norge med DA-20 (störflygplan), Finland med CASA C-295M (transport), Pilatus PC-12, Storbritannien med A330 Voyager (lufttankningsflygplan), Nederländerna med ett KDC-10 (lufttankningsflygplan), USA med KC-135 Stratotanker (lufttankningsflygplan) och NATO med AWACS-flygplan (stridsledning och luftbevakning)

Övriga svenska förband som ingår i övningen är Högkvarteret, Flygstaben, Artilleriregementet, Luftstridsskolan (Stril), Livgardet, Militärregion Nord, Försvarsmaktens Logistik, Blekinge flygflottilj, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *