Torsdagen den 26:e augusti invigde F 18 kamratförening flygarmonumentet ”Kungliga Hufvudstadsjakten” i Tullinge. Ceremonin genomfördes under högtidliga former där representanter från Luftstridsskolan och Flygstaben närvarade.
Chefen för Luftstridsskolan Robert Nylén, ställföreträdande flygvapenchefen Anders Persson och ordförande F 18 kamratförening Gunnar Persson promenerar bakom drakenmodellen. I bakgrunden syns de tidigare kasernbyggnaderna. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Intill rondellen där Kanslivägen, Rullstensvägen och Flottiljvägen möts reser sig två pelare utsmyckade med två skalenliga modeller i aluminium av det svenska jaktplanet J 35 Draken. Roten skvallrar om en svunnen tid och den historia som i allra högsta grad är noterbar i området än i dag. Namnen på de nyss nämnda gatorna är några sådana exempel. Men fortsätter man längs med Flottiljvägen söderut, upp för backen, kan den som är bekant med svenska garnisonsområden snabbt lägga märke till Försvarsmaktens och Flygvapnets tidigare närvaro i området. Kasernbyggnaderna utgör i dag bland annat bostäder och i den byggnad som för många år sedan var skola för luftbevakare och flygstridsledare (StrilS) huserar i dag bland annat en biograf och tandläkarpraktik. Och torsdagen den 26:e augusti var det tid för ytterligare ett objekt att ta plats i det område som i dag kallas Riksten.
– Anledningen till att vi initierade det här projektet var att vi ville väcka minnen från den tid då F 18 var en väldigt viktig och stark aktör i området, och framförallt till den tid då Kungliga Hufvudstadsjakten var verksam här, säger Gunnar Persson, ordförande i F 18 kamratförening.
Flera åskådare hade trots det dystra vädret sökt sig till rondellen för att lyssna till invigningstalen. Efter att den radiostyrda Drakenmodellen imponerad på publiken inledde Gunnar Persson ceremonin där han även tackade lokala samarbetspartners och sponsorer som gjorde monumentet möjligt. Därefter tog ställföreträdande flygvapenchefen, brigadgeneral Anders Persson, över ordet.
– Låt detta monument vara en viktig påminnelse om den betydelse som Tullinge haft för försvaret av Sverige och kanske främst försvaret av huvudstaden. För mig symboliserar monument även Flygvapnets nyligen återtagna devis: ”Flygvapnet – så högt man kan komma”, sade Anders Persson.
Därefter fick Luftstridsskolans förbandschef, överste Robert Nylén, tillfälle att säga några ord till folksamlingen. Han betonade bland annat kopplingen mellan Hufvudstadsjaken och det faktum att vi i samband med Upplands flygflottiljs invigning i höst åter igen får en flygflottilj nära huvudstaden. Han tackade även kamratföreningen för det jobb de lagt ner på att göra detta möjligt.
– Det är ett fantastiskt arbete ni gör med att vårda Flygvapnets historia i allmänhet och verksamheten här i Tullinge i synnerhet, sade Robert Nylén.
Hufvudstadsjakten var ett inofficiellt namn på den jaktflygsdivision som från 1981 var baserad på Tullinge flygplats, F 18. Den 30 juni 1985 upplöstes divisionen och flygplanen överfördes till Uppsala och F 16 där de förrådsställdes.
-
-
Monumentet Kungliga Hufvudstadsjakten. Foto: Kristoffer Olofsson/Försavrsmakten
-
-
Monumentet Kungliga Hufvudstadsjakten. Foto: Kristoffer Olofsson/Försavrsmakten
-
-
Chefen för Luftstridsskolan Robert Nylén talar till publiken. Till vänster om honom står överste Pernille Undén som den 14:e oktober blir chef för Upplands flygflottilj F 16. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
-
-
Marsch från invigningsområdet under ledning av musiker från Livdragonernas musikkår. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
-
-
Den radiostyrda drakenmodellen var ett uppskattat inslag under invigningen. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
-
-
Ställföreträdande flygvapenchefen Anders Persson. Foto: Kristoffer Olofsson
-
-
Flera åskådare hade samlats för att ta del av invigningen. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten