På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Invigning av flygvapnets ledningscentral

Louise Levin

 

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Måndag den 5 maj invigdes AOC (Air Operation Center) – flygvapnets ledningscentral – i Uppsala av Överbefälhavare, general Micael Bydén.

Steg två i etableringen av Flygstaben är nu klar i och med flytten av AOC från Högkvarteret i Stockholm till Uppsala garnison. Etableringen av Flygstaben är ett resultat av förändringsarbetet ”Ledning för ett starkare försvar”* som ska stärka den militära förmågan genom att utveckla Försvarsmaktens sätt att leda i fred, kris och krig.

Invigningen inleddes med att de inbjudna gästerna fick en rundvandring i de nya lokalerna och chefen för genomförandeavdelningen, Carl-Fredrik Edström, berättade om resan fram till ett operativt AOC i Uppsala.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Därefter genomfördes den mer formella invigningen med tal av flygvapenchefen där han uppmärksammade fyra personer för det arbete de genomfört i projektet att förbereda, genomföra och driftsätta det nya AOC för ledningen av flygvapnets insatser.

Henrik Sjölund FMTIS, Fredrik Edlund FMTIS, Johan Nyberg LSS och Mats Aldin FMV mottog flygvapenchefens coin med följande motiveringar.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Henrik Sjölund FMTIS – i projektet ansvarat för anläggningen (ombyggnation och anpassning samt styrning av projektets olika delar inklusive FortV, FMV). Henrik har med sina goda kontakter lyckats genomföra projektet med mycket snäva tidsramar, stor arbetsinsats och jobbat på ett icke-konventionellt sätt för att överhuvudtaget kunna lyckas med detta. En arbetsinsats utöver det vanliga!

Fredrik Edlund FMTIS – i projektet varit ansvarig och sammanhållande för all teknisk utrustning (nybeställningar, installationer, flytt och test av utrustning). Fredrik har genom gott ledarskap säkerställt att hans personal klarat av detta trots att de ej haft tillräckligt med tid. De har varit tvungna att jobba parallellt med övriga och lyckats med detta tack vare god kommunikation och en enorm vilja inom projektet.

Johan Nyberg LSS – Johan har en helt unik kompetens och är den av alla som har bäst överblick av de tekniska systemen men också en mycket god taktisk förståelse. Johan har varit i alla delar av projektet och mer eller mindre fungerat som en sammanhållande länk. Han har lagt ner ett enormt arbete och jobbat kvällar samt helger- närhelst det behövts. När Johan inte har jobbat med systemfrågor så har han burit och monterat möbler, städat utrymmen, och på ett informellt sätt säkerställt att projektet har taktat. Det finns ingen del i detta där Johan inte har varit inblandad. Vi hade inte varit här på plats idag om inte Johan lagt ned sin själ i detta.

Mats Aldin FMV – Koordinerat FMV jobb på plats, nyckelspelare för att FV har nått våra behov och krav för AOC (möbler, serverhall, fiber). Mats har varit direkt ansvarig för att bygga upp serverhall och fibernätverket som krävs för att koppla upp alla våra system. Mats har också sett till att vi fått de möbler som behövs för verksamhet och en bra arbetsmiljö. Mats har gjort en arbetsinsats utöver det vanliga!

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

ÖB höll därefter ett kort tal och överlämnade en sköld till Pierre Ziherl, chef insatssektionen, innan ÖB, GD och FVC undertecknade ett dokument som en bekräftar den officiella invigningen av AOC.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

*)Ledning för ett starkare försvar (LFSF) kallades ett utvecklingsarbete med Försvarsmaktens ledningsstruktur och -organisation samt inom materiel- och logistikförsörjningen. Syftet var att bidra till ökad militär förmåga genom ökad robusthet och uthållighet, förenklade lednings- och lydnadsförhållanden samt ökad uppdragstaktik.
Den 1 januari 2019 intogs en ny organisation, FM Org 19, som bl a omfattade nya försvarsgrensstaber för armén, marinen och flygvapnet, ett utvecklat Högkvarter och en förändrad logistikorganisation. Vid samma tillfälle genomfördes en verksamhetsövergång från FMV till Försvarsmakten. En ny utredning, Ledningsutredning 2019 ”LU 19”, som ska ytterligare se över den centrala ledningen pågår under 2019. (Källa: emilia)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *