På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utmärkelse vid Air War College

Louise Levin

Efter ett års genomförda studier på Air War Collage (AWC), vid Air Maxwell Air Force Base i Montgomery, Alabama, USA förärades flygvapenofficer överstelöjtnant Niclas Magnusson med två utmärkelser. General Charles G Boyd Award samt Master med Academic Distinction. Utmärkelsen General Charles G Boyd Award fick han för sin uppsats i ämnet säkerhetsdilemmat i Östersjön och utmärkelsen Master med Academy Distinction för att han genomgått utbildningen med mycket högt medelbetyg vid samtliga kurser.

Utmärkelsen – General Charles G Boyd Award

Den prestigefyllda utmärkelsen General Charles G Boyd Award tilldelades Niclas Magnusson för hans uppsats om säkerhetsdilemmat i Östersjön. Utmärkelsen ges till den bästa uppsatsen inom områdena regional och kulturell komplexitet samt regionala och internationella säkerhetsanalyser.

– Jag är väldigt stolt och tacksam över att jag har fått ta emot utmärkelsen. Uppsatsen handlade om den situation som nu råder i Östersjöområdet mot bakgrund av det försämrade omvärldsläget och hur vi strategiskt bör bemöta det. Uppsatsen har titeln The Security Dilemma in the Baltic Sea Region – Russia’s Response to Geopolitical Change, säger Niclas Magnusson och fortsätter. Fast ska jag vara helt ärlig är jag minst lika stolt över Academic Distinction, som visar att jag hållit en hög nivå under hela året.

Utbildningen

AWC är en utbildning som är öppen för överstelöjtnanter och överstar samt deras civila motsvarighet. Deltagarna vid utbildningen kom från olika länder och de hade varierande bakgrund. Förutom studenter med militär bakgrund deltog civila studenter från US Air Force och från andra amerikanska myndigheter. År 2019 påbörjade drygt 240 studenter utbildningen och 235 fullföljde. Av de drygt 240 studenterna var 44 internationella officerare, samtliga av dem tog examen. Utbildningen ledde till en Master Strategic Studies. En Master kunde erhållas under förutsättning att studenten hade lägst en Bachelor vid kursstart. En Bachelor motsvarar i stort sätt vår kandidatexamen.

Foto: Air War College

Generellt läste studenterna minst två kurser parallellt. Tre till fem dagar i veckan hölls seminarier som föregicks av en föreläsning samma morgon. Studenterna förväntades ha läst in sig på inläsningsmaterial på cirka 60 – 80 sidor innan föreläsningen. Var fjortonde dag skulle studenterna lämna in en essä om tre till sex sidor. Utöver detta så anordnades också en serie föreläsningar generellt som hölls av högre generaler inom deras respektive ansvarsområde. Föreläsningarna handlade bland annat om ledarskap samt synen och förväntningarna på AWC och de elever som examineras från skolan.

Foto: Niclas Magnusson/Försvarsmakten

– Totalt har jag under min tid på AWC läst cirka en meter böcker och drygt 200 artiklar. Jag har deltagit vid över 100 seminarier och föreläsningar samt lämnat in 21 skriftliga uppgifter på tio månader, säger Niclas Magnusson.

 

Corona

De sista två månaderna genomfördes utbildningen virtuellt på grund av Coronapandemin. Innehållet var det samma men metoden var annorlunda.

– Att studera digitalt hemifrån fungerade, mycket tack vare att jag hade lärt känna mina kurskamrater innan Coronapandemin utbröt. Jag hoppas verkligen att nästa års studenter slipper virtuell kursstart och får möjlighet att lära känna sina kurskamrater personligen. Annars tror jag att de går miste om de fina relationer som jag fick möjlighet att skapa på skolan, avslutar Niclas Magnusson.

Text: Angela Ullman

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *