Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets personal stödjer i COVID-19 krisen

Louise Levin

Heavy Airlift Wing, HAW, den militära delen av C-17 samarbetet Strategic Airlift Capability, SAC, har under de senaste veckorna levererat personlig skyddsutrustning till Rumänien för att stödja i landets kamp mot Coronaviruset.

Uppdragen har varit en samordnad insats av samtliga multinationella skvadroner och staben i HAW. I samtliga av skvadronerna och i staben tjänstgör svensk flygvapenpersonal. Svenskar har således varit en del i såväl planering, genomförande och utvärdering av uppdragen.

Foto: Heavy Airlift Wing

Uppdragen har flugits som så kallade ”Emergency Response Missions, ERM”, en typ av uppdrag som HAW alltid har en beredskap för att kunna genomföra. De är uppdrag som kommer med kort varsel och som alltid har högsta prioritet. I det här fallet begärde Rumänien ett ”ERM” för att transportera personlig skyddsutrustning till huvudstaden, Bukarest från Ostasien och en av de tre C-17 som SAC förfogar över, var redo att starta från hemmabasen i Ungern bara 72 timmar efter att HAW mottagit begäran. Det är ett utmärkt exempel på den smidighet, snabba reaktionstid och styrka som finns i det här multinationella samarbetet.

Lasten var 45 ton personlig skyddsutrustning. I detalj innebär det 100 000 uppsättningar i 2000 lådor för Rumänien att använda i arbetet att motverka COVID-19 i frontlinjen.

Henrik Gebhardt
Public Affairs Officer
Heavy Airlift Wing

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *