På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rörlighet på riksväg

Louise Levin

Ett flertal piloter fick träna på att landa på riksväg under dagen. Foto: Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

En bit av riksväg 44 mellan Lidköping och Grästorp blev en flygplats när Skaraborgs flygflotillj övade sin rörlighet. Under dagen genomfördes flertalet landningar och starter med Jas 39 Gripen på riksvägen, rörlig klargöring genomfördes i en flygplansficka och flygtrafiken sköttes av rörlig flygtrafikledning, ATS/R.

Rörlig flygtrafikledning, ATS/R, är en resurs som tillhör F 17 men som stöttar F 7 vid behov. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

– Det vi vill uppnå är att öka vår operativa effekt, och det gör vi genom att ha flexibiliteten att kunna använda start- och landningsbanor på ställen som inte har fasta installationer, säger chefen för Skaraborgs flygflottilj, överste Malin Persson, som besökte verksamheten under dagen.

Trafiken leddes under dagen om på alternativ väg. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

Ett efter ett landade Jas 39 Gripenplanen ned på den avspärrade biten riksväg samtidigt som riksvägens trafik leddes om via alternativ väg.

I skuggan av Corona

Övningen genomfördes samtidigt som den pågående Coronapandemin som påverkar hela samhället.

– Vi tar naturligtvis hänsyn och säkerställer att vi inte sprider smitta, att vi håller oss friska så vi kan genomföra detta under väldigt lång tid. Vi är naturligtvis också beredda att stödja samhället där så behövs, säger Malin Persson.

Samtidigt som Skaraborgs flygflottilj vidtar åtgärder med anledning av pandemin så är det också viktigt att kunna fortsätta med de uppgifter förbandet har.

– Vi som är en krishanteringsorganisation måste genomföra vår övning trots Corona. Samhället Sverige måste kunna lita på att vi kan fortsätta även i tider av kris. Det är vår huvuduppgift att alltid kunna verka i tider av svåra förhållanden.

Rekryter klargjorde

Den rörliga klargöringen utfördes av inneliggande rekryter på F 7 tillsammans med en anställd soldat och arbetet leddes av en specialistofficer.

– Att se de här ungdomarna som ryckte in vecka 38 förra året och nu leverera det här, en viktig kugge i vårt luftförsvar, då blir man väldigt stolt, säger Malin Persson.

Text: Per Forsberg

– Det som är grejen med start och landning på oväntade ställen är att man väldigt snabbt ska kunna komma dit med det som behövs och göra maskinen redo för att lyfta iväg igen, säger chefen för Skaraborgs flygflottilj, överste Malin Persson. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *