På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Träffa rekryter ger extra syre

Louise Levin

Det ger alltid en energikick att komma ut i verksamheten och träffa våra entusiastiska rekryter.

Idag var jag inbjuden av basenheten att spela brandbandy med de som går befattningsutbildningen och ska bli räddningssoldater. Brandbandy är innebandy iklädd komplett räddningsställ med luftpaket och mask. Matchen pågår till dess att alla utom en fått slut på luft. För mig var det ett fyspass och en inblick i deras vardag. För rekryterna var det inledningen på utbildningen till rökdykare. Förutom att lära känna utrustningen lär de sig att räkna ut hur mycket komprimerad luft som går åt under fysisk ansträngning och hur man hushåller med den luft man har i flaskan på ryggen. En hög ljudsignal från utrustningen talar om när luften håller på att ta slut och då gäller det att avbryta och ta sig ut, i det här fallet ut från plan. Det är imponerande att se, inte bara deras fysiska förmåga och hur lätt de anpassar sig efter rådande förhållanden, utan också det driv som finns i hela gruppen.

Jag såg samma entusiasm, driv och yrkesskicklighet, inte bara hos våra rekryter utan också hos alla instruktörer, när jag i veckan besökte rekryterna som i stället valt att utbilda sig mot sjukvård. Våra rekryter, tillsammans med kollegor från flera flottiljer, går den utbildningen på F 21 i Luleå. Ett bra exempel bland många på hur vi hjälps åt i Försvarsmakten och i flygvapnet, på alla nivåer. Efter ett antal veckor på skolbänken handlar det nu om praktiska moment och jag fick var med under en kväll när de tog hand om fingerade skador som skottskador och skador på andningssystemet.

Det ska bli spännande att träffa alla rekryter igen under årets Försvarsmaktsövning Aurora 20 och se hur de har utvecklats under sin tid på Helikopterflottiljen och jag hoppas på att få hälsa dem välkomna som arbetskamrater när övningen är över.

Jonas Nellsjö
Chef Helikopterflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *