På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets första provflygning med Jas 39 Gripen E

Kristoffer Olofsson

Kapten Filip Arildsson, Försvarsmaktens första pilot att flyga Jas 39 Gripen E. Totalt sett är han den tionde piloten i ordningen som flugit den nya flygplansmodellen. Foto: Per Kustvik/Saab

Fredagen den 14 februari 2020 genomförde kapten Filip Arildsson den första provflygningen för flygvapnet med Jas 39 Gripen E. Det skedde under Saabs provflygprogram för Jas 39 Gripen E vid Linköpings flygplats.

Flygpasset gick bra och efter månader av förberedelser blev Filip Arildsson historisk genom att vara Flygvapnets första pilot att flyga Jas 39 Gripen E.

– Jag känner mig hedrad och stolt över att få vara Försvarsmaktens första pilot att flyga Jas 39 Gripen E. Det har varit en stor process med många förberedelser så det var väldigt roligt och intressant att få flyga i dag, säger Filip Arildsson.

Arildsson beskriver premiären som ett ganska enkelt flygpass där syftet för honom var att lära känna flygplanet.

–  I dag har vi inte testat några taktiska system utan fokus för mig låg på att bekanta mig mer med flygplanet. Det ska bli väldigt roligt att få var en del i utvecklingen och att tillsammans med mina kollegor få bidra med just den taktiska kompetensen, säger Filip Arildsson.

Saab, Försvarets materielverk (FMV) och Försvarsmakten genom Taktisk utveckling Jas 39 (TUJAS) genomför gemensam provverksamhet med Jas 39 Gripen E. Gemensam verifiering och validering (GVOV) genomförs för att effektivisera proven och för att korta ned tiden för återkoppling från både tekniska funktioner och system såväl som möjligheten att tidigt skapa erfarenhet för att anpassa taktik, stridsteknik och organisation när flygsystemet introduceras för flygvapnets stridsflygdivisioner under kommande år.

Fortsatt integrerad provverksamhet är en förutsättning för att klara samtidig utveckling av de två flygsystemen Gripen C/D och Gripen E. Vidare utprovning under kommande år kommer att ske kombinerat med FMV och Saab på Malmen med TUJAS som flygvapnets representant för att säkerställa en hög operativ effekt med flygsystemet redan från första leveransen till flygvapnet.

Luftstridsskolans taktiska utprovningsavdelning TUJAS är baserade på Malmen i Linköping och bedriver taktisk utvecklings- och utprovningsverksamhet på Jas 39 Gripen. Avdelningen består av 14 medarbetare som i allt mer omfattning engageras i utvecklingsverksamheten och proven för Jas 39 Gripen E.

– Flygvapnet och TUJAS är väldigt stolta över ögonblicket och är mycket nöjda med det väl utvecklade samarbetet mellan Saab och Försvarsmakten i utprovningsverksamheten för Jas 39 Gripen E, säger överstelöjtnant Henrik Lahti, chef för TUJAS.

Kapten Filip Arildsson skakar hand med Marcus Wandt, testpilot för Saab, som var den första piloten att flyga Jas Gripen E. Foto: Per Kustvik/Saab

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *