På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kungliga Nordstjärneorden till Brasiliens före detta flygvapenchef

Louise Levin

Den 10 december genomfördes en ceremoni på vid Sveriges ambassad i Brasilien med anledning av att H.M. Konungen Carl XVI Gustaf har utnämnt den före detta flygvapenchefen, vid det brasilianska flygvapnet Força Aérea Brasileira (FAB), general Nivaldo Luis Rossato, till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden”.

På uppdrag av H.M. Konungen överlämnade flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström denna hedersutmärkelse till general Nivaldo Luis Rossato.

General Rossato tilldelas ordensutmärkelsen för att han, under sin tid som befälhavare för FAB, varit mycket aktiv och stödjande i att utveckla det bilaterala samarbetet mellan Sverige och Brasilien. Detta har lett till fördjupande relationer mellan länderna och bidragit till ett nära strategiskt sammarbete. General Rossato har också varit mycket aktiv och stödjande i frågor gällande den nya generationen av Jas 39 Gripen.

General Rossato avslutade sitt förordnande som flygvapenchef den 4 januari 2019. Under sin långa karriär inom det brasilianska flygvapnet har han haft många höga och viktiga positioner. General Rossato tillträdde som flygvapenchef i slutet av januari 2015.

Den svenska flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström utnämnde, på uppdrag av H.M. Konungen Carl XVI Gustaf, general Nivaldo Luis Rossato till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden” och överlämnade Nordstjärneorden samt ett diplom.

Fakta Nordstjärneorden

Nordstjärneorden instiftades år 1748 av Kung Fredrik I (f.1676 – d.1751, Kung 1720-1751).

Nordstjärneorden var till och med 1974 avsedd som belöning för svenska och utländska ”medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar”

Orden tilldelas numera endast till medlemmar av det svenska Kungahuset samt till utländska medborgare eller statslösa, som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.

Sveriges Konung är de svenska riddarordnarnas (Serafimer-, NO-, Vasa-, Svärdsorden) Stormästare.

Beslut om tilldelning av ordensutmärkelse fastställs av Stormästaren på förord av svenska regeringen.

Kommendörstecknet på orden består av ett vitt Malterskors i gyllene infattning med öppna gyllene kronor i vinklarna mellan korsarmarna. I mitten finns en blå glob med en vit Nordstjärneorden som bär inskriften NESCIT OCCASSUM, vilket betyder ”Den går aldrig ned” (It never sets).

”Kommendör första klassen av Kungliga Nordstjärneorden” är den näst högsta värdigheten (klassen) av totalt fem.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *