På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Uppdaterad 190722: Första plats på Royal International Air Tattoo 2019

Louise Levin

Pokalskörden. Alexandra Fast/Försvarsmakten

Mullrande efterbrännkammare, ömsom sol ömsom regn och en aldrig sinande ström av flygintresserade människor. Det var återigen dags för en av världens största militära flygshower, RIAT i England och liksom flera år tidigare hade Skaraborgs flygflottilj äran att representera Flygvapnet på plats. F 21:s uppvisningspilot Henrik Björling var också på plats.

Många ville ta chansen att prata med den svenska personalen. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

RIAT pågick i år i tre dagar fullspäckade med uppvisningar samt ett stort område med utställningar. I skrivande stund är inte årets besökarantal offentliggjorda men förra året kom 185 000 besökare, något arrangörerna hoppades kunna matcha även detta år. Cirka 30 nationers flygvapen deltog i år.

Nästan hela kontingenten samlad. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Peter Fällén går igenom uppvisningsprogrammet på marken innan han sätter sig i flygplanet. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Det svenska deltagandet bestod i en Jas 39 D Gripen som utgjorde markutställning, samt två C som användes till två mycket uppskattade flyguppvisningar som utfördes av F 7:s rutinerade uppvisningspilot Peter Fällén.

RIAT är också ett socialt evenemang där personal från olika länders flygvapen kan träffas under lite mer lättsamma former. Under en av dagarna arrangeras Crew Challenge där fyramannalag tävlar i flera olika grenar. Sveriges lag gjorde en fantastisk insats och fick ta emot priset för andraplatsen under kvällens galamiddag.

Det största jublet kom dock då det stod klart att Sveriges utställning av Jas 39 D Gripen av juryn blivit utvalt till första pris i det prestigefulla Concours d’Elegance, den bästa markutställningen på området. Priset vanns både för att flygplanet var noggrant tvättat och putsat till nära nyskick men också för det runt omkring, som utställning av beväpning och att den svenska personalen på utställningen hela tiden stod framme vid staketet, mötte publiken och svarade på frågor.

Det är inte bara piloter som behövs vid en flyguppvisning. Markpersonalen gör ett jättejobb under dagarna. Här ses en smokewinder över, den som skapar rök vid vingspetsarna efter flygplanet vid flyguppvisningar. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

”Selfiespotten” blev flitigt använd av besökarna. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Per Forsberg, kommunikatör F 7

P.S.

Pris till uppvisningspilot Peter Fällén

Under de avslutande festligheterna under söndagskvällen fick också vår uppvisningspilot Peter Fällén ta emot det fina priset ”King Hussein Memorial Sword” för ”Best overall flying presentation” för de uppvisningar han gjorde under helgen.

Peter Fällén med sitt pris. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *