På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

F 17 – 75 år

helenenyberg

F 17 firar 75 år som flygflottilj under 2019. Det högtidighåller vi genom att ge ut en jubileumsbok i samarbete med F 17 kamratförening och genom att arrangera Försvarsmaktens flygdag.

Flottiljen grundades 1944 som marinsamverkansflottilj och placerades nära den svenska flottan. Vi har sedan dess löst uppgifter inom flygvapnets samtliga områden såsom helikopter, transport, stridsledning, jakt, attack, spaning, luftvärn och de basförmågor som utgör grunden för vår förmåga att verka.

Utdrag ur jubileumsboken

Flottiljen bildades 1 juli 1944 och invigdes högtidligen den 6 november 1944 på Bredåkra heds uppställningsplats.

Bild från F 17 arkiv

Flottiljchefen övlt Torsten Rapp tar emot flottiljens fana från Kung Gustav V.

Invigningen skedde vid den gamla officersmässen som senare övertogs av segelflygbyggarna och så småningom revs. Flottiljpastor Bernt Larsson var officiant.

Majoren Torsten rapp, 39 år gammal utnämndes till överstelöjtnant den 1 april 1944 och tillträdde som chef för Kungliga Blekinge flygflottilj från 1 juli samma år.

Flottiljens fana hade mottagits av konung Gustav V:s hand av flottiljchefen vid en ceremoni på F 8 Barkarby den 17 september 1944. Fanan som skulle ”med liv och blod försvaras” blottades då för första gången.

F 17 innehåller 2019 tre krigsförband. Två flygförband i form av stridsflygdivisioner och ett basförband som ska ha förmåga att över tiden säkerställa tillgången av start och landningsbanor på F 17 för flygförband i Försvarsmakten.

 

För mer information om försvarsmaktens flygdag 2019
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/uppvisningar-och-evenemang/flygdagen/

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *