På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

10-års jubileum och Chefsöverlämning vid Heavy Airlift Wing

Louise Levin

Foto: Hans Björkman

Den 27 juni tog överste James S. Sparrow över som befälhavare över Heavy Airlift Wing och överste Peder Söderström tog över som ställföreträdande förbandschef. Överste Sparrow tog över befälet genom att ta emot Heavy Airlift Wings fana ur händerna på brigadgeneral Michael Koscheski, ordförande i SAC Steering Board, som är Strategic Airlift Capabilitys styrande organ. Chefsöverlämningsceremonin markerade slutet på ett två-dagars evenemang där SAC programmet firade 10 år som operativt förband.

Överste Sparrow är den sjätte chefen för Heavy Airlift Wing, som utgör den operativa delen av SAC samabetet. SAC firar under 2019 också 10 års jubileum. Innan Sparrow tog över som förbandschef, har han under två år tjänstgjort som ställföreträdande förbandschef.

Chefsöverlämningsceremonin föregicks av en jubileumsmiddag kvällen före, där personal, inbjudna gäster och alumni firade 10 framgångsrika operativa år.
Vid sitt tal under ceremonin sade överste Sparrow bland annat,

? Heavy Airlift Wing är SAC programmets flygvapen, den operativa delen som möter de strategiska flygtransportbehoven hos de tolv nationerna. Bortom det uppenbara skälet för vår existens, vill jag också påminna HAW personalen idag, hur speciella vi är som organisation. Det finns inget annat multinationellt förband som vårt.

När överste Sparrow övertog befälet så lämnade den avgående chefen, överste Björn Gohn-Hellum lämnade det ifrån sig och överste Peder Söderström, från svenska flygvapnet tog rollen som ställföreträdande chef. Han är därmed den andre svensken att tjänstgöra som ställföreträdande chef för Heavy Airlift Wing, överste Fredrik Héden var den förste. Överste Söderström skall efter två år som ställföreträdare ta över som förbandschef för Heavy Airlift Wing, han är också kontigentschef för de 25 svenskar som arbetar i förbandet.

Överste Gohn-Hellum adresserade i sitt tal, personalen vid Heavy Airlift Wing med orden,

?Ert lagarbete och er postiva attityd, att alltid lära, och leta efter bra lösningar, har medgivit att SAC programmet satt en ny standard när det kommer till hur länder kan arbeta ihop och dela på en militär förmåga. Jag vågar hävda att SAC programmet är det mest framgångsrika exemplet på “Smart Defence” I världen idag.

Efter chefsöverlämningsceremoni följde en Flygdag, som bland annat innehöll markutställning med flygplan från flera av medlemsländerna och flyguppvisningar med C-17, Jas 39 Gripen, MI-8 samt fällning av fallskärmshoppare med C-17

Henrik Gebhardt
Public Affairs Officer, Heavy Airlift Wing

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *