På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Amerikansk armémedalj till svensk flygare

Louise Levin

Lastmästare kapten Mats Andersson.

Lastmästaren, kapten Mats Andersson, tjänstgörande vid Heavy Airlift Wing i Ungern, tilldelades nyligen ”The Army Commendation Medal” för sina insatser och stöd till det amerikanska förbandet 173rd Airborne Brigade Combat Team vid deras övningsverksamhet över hela Europa.

Mats Anderssson, arbetar sedan åtta år inom Heavy Airlift Wing som lastmästare inom C-17 systemet. Tidigare arbetade han som lastmästare inom C-130 systemet på Skaraborgs flygflottilj, F 7, som är hemmabas för samtliga av Försvarsmaktens C-130, eller Tp 84 som är den svenska benämningen. Det är också F 7 som ansvarar för rekrytering- och stöd till den svenska personalen som arbetar inom Heavy Airlift Wing.

Vad gör då en lastmästare? Enkelt uttryckt kan man säga att lastmästarens ansvar är allt som rör det som lastas ombord på flygplanet. Som lastmästare kan man också arbeta med att fälla trupp och materiel. I arbetet med att stödja 173rd Airborne Brigade Combat Team, har det i huvudsak handlat om fällning av trupp och materiel samt planering av detsamma, eftersom förbandet är en luftburen infanteribrigad.

Fällning av trupp och materiel, heter internationellt ”Air Drop” och med C-17 kan man fälla trupp med antingen så kallad ”static line” teknik eller frifall. Vad gäller fällning av materiel så använder man sig av två tekniker. Container Delivery System, vilket är fällning av kollin, där varje kolli har en egen fallskärm. Totalt kan man lasta 40 kollin. Den andra tekniken är att med fallskärm fälla plattformar med tung utrustning, det kan vara exempelvis jeepar eller kanoner.

Heavy Airlift Wing där Andersson arbetar är den operativa delen av ett mutlinationellt samarbete som heter Strategic Airlift Capability, där Sverige ingår som näst största nation av sammanlagt tolv nationer. Tillsammans äger och opererar de tolv nationerna tre transportflygplan av typen C-17 Globemaster III. Ett flygplan som lastar ungefär 80 ton last och har tack vare möjlighet till lufttankning, ett globalt verkansområde. Den svenska delen av Heavy Airlift Wing uppgår till 25 personer som i medeltal arbetar ungefär fyra år inom C-17 systemet och är baserade på hemmabasen för samarbetet, Pápa Air Base i Ungern.

Henrik Gebhardt
Public Affairs Officer
Heavy Airlift Wing

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *