Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jämställdhet – för operativ effekt

Louise Levin

– Jämställdhet är en viktig fråga för mig. Det handlar om operativ effekt, att vi är farliga för fienden, säger flygvapenchef Mats Helgesson.

Tidigare år har flygvapenchefen anordnat seminarium under rubriken ”Kvinna och officer i Försvarsmakten och flygvapnet”. Årets seminarium, som genomfördes i april, hade en annan inramning och ett annat upplägg. Syftet med det var att få en mer mixad sammansättning av deltagare med både civila och militärer för att diskutera den alltid lika aktuella jämställdhetsfrågan, utbyta erfarenheter och prata om hur vi i flygvapnet arbetar med jämställdhet.

Vid seminariet deltog Flygvapenchefen samt chefer och medarbetare från Flygstaben, F 7, F 17, F 21, Helikopterflottiljen, Luftstridsskolan samt representanter från Försvarsmaktens personalavdelning och HR Centrum. Målsättningen med seminariet var att etablera ett format för att driva jämställdhetsfrågan vidare i organisationen.

Flygvapenchefen inledde seminariet med att beskriva vikten av att en sund värdegrund, baserad på allas lika värde, genomsyrar hela organisationen. Precis som övriga Försvarsmakten så arbetar flygvapnet aktivt mot diskriminering och att alla medarbetare ska behandlas med respekt.

– En komplett organisation blir vi med både kvinnor och män. Därför ska vi rekrytera de talanger som är bäst lämpade för uppgiften. Lika viktigt som att rekrytera är att vi utbildar och behåller kompetenta medarbetare i flygvapnet, säger Mats Helgesson.

För att fortsätta resan mot ett jämställt flygvapen där kvinnor är lika självklara som män, i alla kategorier och kompetensområden, är det vitalt att ständigt arbeta med jämställdhet. Det är cheferna som har ansvaret och hur de agerar är viktigt. Det är avgörande att värdegrunden genomsyrar alla led i organisationen, från chefer och befäl till den enskilda medarbetaren eller rekryten.

Nyckel till framgång i jämställdhetsarbetet är att alla vill, kan och väljer att leva efter den värdegrund som flygvapnet står för.

– Vi är på rätt väg och vi måste fortsätta arbetet, avslutar Mats Helgesson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *