På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets huvudflygdag – en succé

flygvapenbloggen

Flygvapnets huvudflygdag 2018 genomfördes lördagen den 25 augusti på Ärna utanför Uppsala, före detta Kungl. Upplands Flygflottilj, F 16. Flygdagen blev en formidabel succé.

En vy över flygfältet, tagen från flygledartornet. Den visar delar av markutställningen samt myllret av folk. Foto : Lennart Berns

Över 140 000 tusen människor trampade runt på fältet och tog del av olika markutställningar, närstuderade olika flygplanstyper, där det stora transportflygplanet C-17 Globemaster lockade långa köer av intresserade, samt njöt av flyguppvisningar i strålande väder. Himlen var blå med vita molntussar vilket var utmärkt från fotosynpunkt.

Flygdagsgeneralen, majoren Olle Torbratt och hans mannar hade gjort allting rätt. Det var gott om matstånd och toaletter, på olika ställen stod vattentankar utplacerade för att fylla på medhavda vattenflaskor.
240 spotters från olika delar av världen hade fått en egen inhägnad. Enda problemen var trafiksituationen på de intilliggande vägarna, inklusive E 4, som inte var dimensionerade för den stora anhopningen av intresserade människor.
Arrangörerna tog därför det kloka beslutet att vid två tillfällen skjuta på uppvisningarna i trettio minuter.

Det är svårt att avgöra vilka uppvisningsmoment som var bäst. Några stod dock ut lite extra.
Det var framförallt Swedish Air Force Historic Flight med sin formation av alla Saabs jetflygplan genom tiderna, utom J 21R.

Blandgruppen från Swedish Air Force Historic Flight är världsunik! Inget annat land i världen kan visa upp en kavalkad liknande denna. Enda flygplan som saknas i paraden av Saabs jetflygplan genom tiderna, är J 21R. Foto: Lennart Berns

Fyrgruppen JAS 39 Gripen, pånyttfödda Team 60 med SK 60 och Team 50 med Saab Safir svarade för formationsflygning i den högre skolan, med perfekt hållna avstånd inom grupperna.
Ett uppskattat inslag var en fingerad luftstrid på förhållandevis låg höjd mellan två JAS 39 Gripen, utmärkt kommenterad av en erfaren pilot som beskrev alla manövrer på ett pedagogiskt sätt. Mera sådant på Flygvapnets flygdagar!

Luftstrid mellan två JAS 39 Gripen på låg höjd framför publiken var ett mycket uppskattat inslag. Foto: Lennart Berns

Utländska gäster var Danmark med F-16 Fighting Falcon och Finland med F-18 Hornet som demonstrerade flygplanens utmärkta manöverförmågor tack vara fly-by-wire styrsystem. Särskilt mäktig var Hornets vertikalstigning direkt efter lättningen från startbanan.
Det var en alltigenom helt lyckad flygdag!

Text och foto: PA/Övlt Lennart Berns

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Kjell hellgren 31 augusti 2018 16:02

    Suveränt genomförd flygdag. Köer med bilar kan man inte göra mycket åt

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *