Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samverkan vid brandsläckning

Flygchef Tp84

Ett antal tusen liter hamna precis där det ska!

Personal ur Flygvapnet har under flera dagar samverkat med de flygresurser som genomför brandbekämpning i Sverige. I praktiken har personalen gjort det dom kan för att underlätta för de utländska besättningarna och gjort allt för att effektivisera användningen av ”Vattenbombarna”. De bilder som är med i inlägget är tagna av den försvarsmaktspersonal som samverkar med besättningarna. Jag imponeras av den precision som krävs av piloterna vid dessa uppdrag samt av den entusiasm som F 7 personal tar sig an sin uppgift.

Här kommer en av officerarna som stöttat vattenbombarna under några dagar. Mycket radioprat och karthantering för att se till att ”lasten” hamnar på rätt plats.

”Skaraborgs flygflottilj F7 stöttar med piloter som bland annat flyger med i de franska och italienska brandflygplanen för att underlätta koordineringen av brandbekämpningen. Samverkan med räddningsledare och helikoptrar i brandområdet sker främst på svenska, detta tillsammans med att de svenska piloterna har kunskap om områdena samt använder samma kartunderlag som räddningsledaren på marken underlättar släckningsarbetet. I flygplanet förmedlas sedan inkommande information på ”flyg-engelska”, detta samarbete resulterar i att vattenbombningen sker på ett säkert och effektivare sätt. Denna resurs har varit efterfrågad av besättningarna i brandflyget och vi som stöttat känner att arbetet har givit det resultat som efterfrågats.
/Pilot, Skaraborgs Flygflottilj”

På banan redo för att släcka bränder.

Flygplanen har fått klart till fällområde

En lass med vatten på beställning

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Christer Ståhl 23 juli 2018 21:50

    Ett stort tack till Hercules besättning 848 som skjutsade oss ifrån Östersund till Jönköping.
    Fak F Christer.

  • Ulf carlsson 26 juli 2018 22:19

    Hur påverkad bombens effekt mot branden om den detonerar innan den slår i backen?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *