På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från F 7 brandbekämpning vid Ljusdal

flygvapenbloggen

Försvarsmaktens stöd till brandbekämpningen fortsätter. Bland annat deltar Flygvapnet med delar ur en sammansatt R3 pluton för att assistera vid brandbekämpningen i Ljusdal. F 7 bidrar med plutonchef, en räddningsgrupp och tre stycken släckbilar. Vi arbetar tillsammans med en underhållsgrupp från F 17 med två tankbilar och en fältarbetsgrupp från LSS med två traktorgrävare. Vår flexibilitet och förmåga att lösa flera uppgifter samtidigt gör oss till en viktig resurs i släckningsarbetet.

Räddningsfordon från F 7 placerades vid Ljusdal under brandbekämpningen.

Det är sektorcheferna som tilldelas resurser och använder dessa efter sina behov. Uppgifterna har bestått i att hjälpa till att bygga begränsningslinjer, övervaka så inte branden sprider sig och att delta i det aktiva släckningsarbetet.

Begränsningslinjer – en av flera taktiska moment för att hindra brandens framfart.

Under förra veckan var det några riktigt intensiva dagar. Med en temperatur på runt 30 grader och blåsigt med vindbyar så spreds elden snabbt. Här har Flygvapnets släckbilar varit till stor hjälp då de har vattenkanoner monterade på taket och snabbt kan applicera stora mängder vatten på långa avstånd. Kombinerat med egna tankfordon som växelvis åker och fyller vatten gör att vi kan få ut stora mängder vatten på kort tid.

I Ljusdal fick Sverige stöd av polska, danska och franska styrkor.

Styrkan bedöms komma att assistera i släckningsarbetet ytterligare någon vecka, personalen roteras som regel var sjätte dag för att skapa långsiktig uthållighet.
Arbetet är hårt och dagarna blir ofta 18 timmar långa. Men trots långa arbetsdagar är stridsvärdet och humöret gott. Känslan att verkligen kunna göra skillnad genomsyrar styrkan från Försvarsmakten!

David Lundevi
Insatsledare F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *