Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Rapport från F 7 brandbekämpning vid Ljusdal

John Lidman

Försvarsmaktens stöd till brandbekämpningen fortsätter. Bland annat deltar Flygvapnet med delar ur en sammansatt R3 pluton för att assistera vid brandbekämpningen i Ljusdal. F 7 bidrar med plutonchef, en räddningsgrupp och tre stycken släckbilar. Vi arbetar tillsammans med en underhållsgrupp från F 17 med två tankbilar och en fältarbetsgrupp från LSS med två traktorgrävare. Vår flexibilitet och förmåga att lösa flera uppgifter samtidigt gör oss till en viktig resurs i släckningsarbetet.

Räddningsfordon från F 7 placerades vid Ljusdal under brandbekämpningen.

Det är sektorcheferna som tilldelas resurser och använder dessa efter sina behov. Uppgifterna har bestått i att hjälpa till att bygga begränsningslinjer, övervaka så inte branden sprider sig och att delta i det aktiva släckningsarbetet.

Begränsningslinjer – en av flera taktiska moment för att hindra brandens framfart.

Under förra veckan var det några riktigt intensiva dagar. Med en temperatur på runt 30 grader och blåsigt med vindbyar så spreds elden snabbt. Här har Flygvapnets släckbilar varit till stor hjälp då de har vattenkanoner monterade på taket och snabbt kan applicera stora mängder vatten på långa avstånd. Kombinerat med egna tankfordon som växelvis åker och fyller vatten gör att vi kan få ut stora mängder vatten på kort tid.

I Ljusdal fick Sverige stöd av polska, danska och franska styrkor.

Styrkan bedöms komma att assistera i släckningsarbetet ytterligare någon vecka, personalen roteras som regel var sjätte dag för att skapa långsiktig uthållighet.
Arbetet är hårt och dagarna blir ofta 18 timmar långa. Men trots långa arbetsdagar är stridsvärdet och humöret gott. Känslan att verkligen kunna göra skillnad genomsyrar styrkan från Försvarsmakten!

David Lundevi
Insatsledare F 7

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *