Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FM02 – Flygbassäk i Mali

Mats Gyllander

Tiden går fort, för nio månader sedan flög FM02 ner till Mali för att ta över MINUSMA:s flygbidrag med en verkansmaskin av typen C130 Hercules. Vi löste av danskarna och vårt uppdraget varade i sex månader och avslutades för snart sju veckor sen. För att vara exakt kom de sista medlemmarna från förbandet hem den 16 maj, för att efter avveckling upplösas som förband den 18 maj.

Ingående i FM02 var en vakt- och eskortpluton, vilken utgjorde en tredjedel av förbandet. Plutonen hade representanter från samtliga flygflottiljers flygbassäkplutoner och tillsammans löste vi skyddet av förbandets verksamhet, personal och materiel. Detta löstes genom bevakning och skydd av vår camp, vår del av flygplatsen där förbandets verkansmaskin stod, och eskorter av materiel och personal som transporterades i Bamako. Utöver detta fanns en styrka i ständig beredskap för att kunna rycka ut ifall något oväntat inträffar, såväl på campen som på flygplatsen eller i Bamako.

Att lösa denna typen av uppgifter kan förväntas upplevas som monotont relativt fort då mycket skulle kunna bli rutintjänst, men tvärtom! Inom ramen för uppgifterna ingick rekognosering av olika platser i Bamako vilket gjorde att man fick uppleva en stad med mycket människor och intensiv trafik. Samarbetet med andra nationer vid koordineringen av säkerheten för hela camp SENOU som vår camp tillsammans med omkringliggande nationers camper utgjorde. Besök som genomfördes vid vår camp och besök vi genomförde vid andra camper gjorde att ingen vecka var den andra lik och vi fick uppleva många olika kulturer.

Uppdraget i fokus, kamratskap och uthållighet var FM02:s ledord och missionen skapade förutsättningar för att pröva förbandets ledord. Ett nytt förband uppbyggt på kort tid, bestående av individer, grupper och funktioner från hela Flygvapnet ställer krav på att varje individ och funktion att se bortom sin egen bakgrund och sätta uppdraget i fokus. Att tillsammans genom en god kamratskap och ett förtroendeinriktat arbete bidra tillsammans för uppgiftens lösande. Uppgifter som dessutom skulle lösas under lång tid i en utmanande miljö, raka motsatsen mot den miljö vi lämnade hemma i november.

Uthållighet som möjliggörs av stödfunktionerna på campen. Så som köket där den indiska kökspersonalen levererade fantastisk mat. Den norska campsektionen som servade oss med allt från tält att bo i till att säkerställa att vi hade tillgång till fordon. Trots stödet från omgivningen får man inte glömma av vikten av att verka för både sitt egna, närmsta kamratens och hela förbandets stridsvärde. Tillsammans bidrar vi alla till att vi kan verka med hög effekt och god uthållighet även i påfrestande situationer.

Jag hade förmånen att få vara chef för vakt- och eskortplutonen under en av rotationerna som var nere under sexmånadersperioden. Arbetet inom FM02 gav mig många upplevelser, erfarenheter, minnen och kamrater som jag tar med mig till mitt liv här hemma, både som individ och som militär.

Kn Erlandsson

C vakt- och eskortpluton, första rotation, FM02

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *