Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Flygbaronen” Carl Cederström

Mats Gyllander

I dagarna för 100 år sedan återfanns ”Flygbaronen” Carl Cederströms ilandflutna kropp efter ett flyghaveri över Ålands hav den 29 juni 1918. Därvid hade en av Sveriges flygpionjärers liv ändats efter en kort men för svenskt flyg betydelsefull karriär.

Livsnjutaren, baronen och flygpionjären Carl Cederström omkom i en flygolycka den 29 juni 1918, för 100 år sedan. Han innehade svenskt flygcertifikat nummer 1. Han lade grunden för den flygutbildning som än idag bedrivs på Malmen. Foto via Svensk Flyghistorisk Förening

Carl Cederström föddes den 5 mars 1867. Efter en medioker skolgång for Cederström som 20-åring till USA där han under några år försörjde sig som bl.a. cowboy och vaudevilleartist. Vid återkomsten till Sverige blev han lantbrukare på familjens gård Brunn på Ingarö i Stockholms skärgård. Hågen stod emellertid till den nya tidens teknik. Han startade firman Bil-Bol (Bilbolaget) som förutom bilförsäljning även bedrev taxirörelse i Stockholm. Verksamheten var mycket inkomstbringande, men när Cederström fick höra talas om Louis Blériots flygning över Engelska Kanalen 1909 – för övrigt fyra dagar före den första motorflygningen i Sverige – begav han sig omedelbart till Frankrike för flygutbildning. Cederström blev därmed Sveriges förste pilot mer certifikat nummer 1.

Carl Cederström populariserade flyget genom turnéer i landsorten med sin från Frankrike anskaffade Blériot XI. Foto via Svensk Flyghistorisk Förening

Från Frankrike medförde han ett Blériotflygplan. Cederström gav sig snart i kast med att slå olika rekord, bl.a. i höjdflygning. Den 7 juli 1910 försökte han flyga över Öresund, men den primitiva motorn krånglade och han fick den 17 juli se sig slagen av dansken Robert Svendsen. Cederström fick dock revansch 24 augusti och den 10 oktober var han den förste att flyga i Norge. År 1911 turnerade han med sin nya och starkare Blériot ”Nordstiernan” i landsorten, där han drog stora åskådarmassor. Hans utåtriktade sätt bidrog till hans popularitet. I den närmaste vänkretsen återfanns bland andra Bruno Liljefors och Albert Engström.

Cederström insåg tidigt flygets praktiska nytta. År 1912 startade han en flygskola på Malmen utanför Linköping. Skolan togs efter en tid över av militären, som fortfarande bedriver flygutbildning på platsen. År 1916 startade Cederström tillverkning av flygplan på licens i Nordiska Aviatik AB i Midsommarkransen, och 1917 planerade han tillsammans med flygpionjären och Sveriges förste militära flygare Olof Dahlbeck att öppna en flyglinje till dåvarande Petrograd, nuvarande Sankt Petersburg, med egenhändigt tillverkade passagerarflygplan.

Den 29 juni 1918 skulle han tillsammans med marinflygaren Carl-Gustaf Krokstedt leverera ett licenstillverkat hydroplan av typen Curtiss till Finland. Männen kom aldrig fram och vad som hände är ännu höljt i dunkel. Cederströms döda kropp återfanns efter en tid ilandfluten i havsbandet. Cederström var 1900 – 06 gift med författarinnan Marika Stiernstedt (1875 – 1954).

Den flygbåt av typen Curtiss i vilken Carl Cederström och Carl-Gustaf Krokstedt havererade någonstans över Ålands hav. Foto via Svensk Flyghistorisk Förening

Lennart Berns

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *