På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Medevac i finskt – svenskt förbandssamarbete

Mats Gyllander

Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

På tisdagen genomfördes ett skademoment vid Uppsala garnison inom ramen för FVÖ18. Vid 09.00 inkom larmsamtalet till 16:e Flygflottiljens stab:

”Övning. Övning. Det har skett en trafikolycka. Vi behöver hjälp!”.

Enligt det spelade scenariot hade en personbil med två personer krockat med en cyklist inne på området. En person satt medvetslös kvar i bilen och passageraren hade ådragit sig en underarmsfraktur men var vid medvetande.

Även cyklisten var vid medvetande men hade i samband med olyckan fått en allvarlig ryggskada.

16:e Flygflottiljens R3-pluton skickades ut till platsen för att ta hand om de skadade. De insåg snabbt att två av de spelade patienterna var i behov av helikoptertransport till sjukhus. Två finska NH90 med besättning fick i uppdrag att lösa uppgiften. En narkossjuksköterska och en narkosläkare från den svenska 1:a helikopterskvadron medföljde som medicinsk personal.

16:e Flygflottiljens räddningsstyrka på marken lämnade över patienterna till de svenska sjukvårdarna ombord på den finska helikoptern. Under flygningen fortsatte vårdinsatserna enligt scenariot.

Momentet är ytterligare ett bevis på hur väl fungerande det finsk-svenska samarbetet är och hur likartat vi opererar. Ländernas respektive besättningar känner varandra väl och kan lösa svåra uppgifter tillsammans.

Efter scenariot konstaterade övningsledningen att inblandad personal gjorde ett mycket bra jobb. De är väl utbildade och kan hantera sin materiel på ett mycket bra sätt. De fick även beröm för det metodiska arbetet och lugn som löpte längs med hela vårdkedjan.

Text: Kristoffer Olofsson.
Foto. Kristoffer Olofsson och Anna-Karin Eskemyr

Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *